Ελλάδα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Στο νησί υπάρχει πρόβλημα ηγετών, όχι θρησκειών

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» υποστήριξε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει θρησκευτικό πρόβλημα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά το πρόβλημα πηγάζει από τους ηγέτες. Αναφέρει ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για τη λύση. Είπε ότι μετά τη λύση πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί και οι Τούρκοι και οι Έλληνες στρατιώτες. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει θρησκευτικό πρόβλημα. «Το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών. Οι Κύπριοι είναι άνθρωποι γεμάτοι ευγένεια και αγάπη. Το πρόβλημα είναι μεταξύ των ηγετών», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ανέφερε ακόμη ότι το Κυπριακό δεν πηγάζει από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Για το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) είπε, ότι είναι ικανοποιημένος από την επιτυχία του στις εκλογές, ωστόσο είπε ότι οι βουλευτές του ΕΛΑΜ δεν θα κάνουν καμιά διαφορά στη Βουλή. «Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αισθανθούν ότι είναι ασφαλείς. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν ακραίοι. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν».

Για το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι δεν θα υποβληθεί κανένα σχέδιο σε δημοψήφισμα το 2016, ενώ για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στηρίζει το μοντέλο λύσης που είναι πιο κοντά στα δικά του συμφέροντα.

Υπενθυμίζοντας το σχέδιο Ανάν στο οποίο ο Ερντογάν είχε πει «ναι» το 2004, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολίασε ότι οι Τουρκοκύπριοι λάμβαναν το 29% του εδάφους και ήταν αδύνατο να πάρουν τόσο έδαφος. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχουν καλή πρόθεση. Πρόσθεσε πως ο κ. Ακιντζί προσανατολίζεται από τις πολιτικές του Ερντογάν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού ήταν πιο κοντά, κατά την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Τουρκίας ο Τουργκούτ Οζάλ. «Τότε πίστευα ότι μπορούσε να υπάρξει λύση», ανέφερε, και είπε ότι ύστερα από μια λύση θα πρέπει ο τουρκικός και ελληνικός στρατός να αποχωρήσουν από την Κύπρο. «Και ο βρετανικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση για να ζήσουν ειρηνικά οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Όπως είπε, πρέπει όλες οι πλευρές να αγωνιστούν για να ζήσουν ειρηνικά Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. 

Για το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε, τέλος, ότι μεταφέρεται παράνομα.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top