Διεθνή

Αστυνομικοί έσκισαν τα ρούχα δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο

apsdoa1.jpg

Η φωτογραφία ενός κινέζου δικηγόρου με σκισμένα τα ρούχα μπροστά σε δικαστήριο της Κίνας κάνει τον γύρο του διαδικτύου τη στιγμή που ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά και οι καταγγελίες για βάναυση μεταχείριση ακόμη και φυλακίσεις νομικών στη χώρα.

Ο Wu Liangshu φωτογραφήθηκε με σκισμένα τα ρούχα του έξω από το κτίριο καθώς λίγο πριν δέχθηκε επίθεση από τρεις άνδρες της δικαστικής αστυνομίας, παρουσία δύο δικαστών και άλλων αξιωματούχων.

apsdoa1.jpg

Ο καυγάς ξέσπασε όταν ο Wu αρνήθηκε να παραδώσει στους αστυνομικούς για έλεγχο το κινητό τηλέφωνό του, στο οποίο προηγουμένως είχε ηχογραφήσει μια συνομιλία του με δικαστικούς λειτουργούς για μια υπόθεση που ο ίδιος χειρίζεται. Ο δικηγόρος ζήτησε από τους τρεις δικαστικούς αστυνομικούς να του προσκομίσουν ένταλμα έρευνας και τότε εκείνοι του επιτέθηκαν για να πάρουν το κινητό. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσει η οθόνη του κινητού και να σκιστούν τα ρούχα του. Όπως είπε ο ίδιος στο BBC ο λόγος που φωτογραφήθηκε με τα ρούχα σκισμένα ήταν για να τραβήξει την προσοχή και να καταγγείλει με τι έρχονται αντιμέτωποι οι δικηγόροι της χώρας σε καθημερινή βάση.

apsdoa2.jpg

Πριν βγει από το δικαστικό μέγαρο, οι αρχές του πρότειναν να του δώσουν νέα ρούχα, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

«Δεν σοκαρίστηκα. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες με δικηγόρους που έχουν δεχτεί παρόμοια επίθεση από αστυνομικούς αλλά δεν περίμενε να συμβεί και σε μένα» είπε στο BBC. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους είπαν ότι οι συνομιλίες που κατέγραφε ήταν προϊόν υποκλοπής και ότι όταν του ζήτησαν το κινητό του δεν τους το έδινε.

Τουλάχιστον χίλιοι δικηγόροι έχουν υπογράψει μια ανακοίνωση καταγγέλλοντας την επίθεση εναντίον του συναδέλφου τους και ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την επίθεση.

 

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top