Διεθνή

Βαριά ήττα Κόρμπιν στην ψήφο εμπιστοσύνης των Εργατικών

5190667129C8696BBF745A290101C618.jpg

Ο ηγέτης της τηυςΤζέρεμι Κόρμπιν ηττήθηκε συντριπτικά με διαφορά μεγαλύτερη των 130 ψήφων στην ψήφο εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Προς νέες εσωκομματικές εκλογές φαίνεται ότι οδεύουν οι Εργατικοί στη Βρετανία, καθώς συνεχίζονται οι βαθιοί πολιτικοί τριγμοί μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Σε μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης, 172 βουλευτές των Εργατικών απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του ηγέτη τους, έναντι μόλις 40 που τον στήριξαν. Τέσσερις βουλευτές απείχαν.

Η ήττα Κόρμπιν έρχεται στον απόηχο της παραίτησης περισσότερων από 40 μελών της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών και ανώτερων στελεχών, που του προσάπτουν προσωπικές ευθύνες για την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα, αλλά και έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων. 

Πολλοί επικριτές του επισημαίνουν ότι ο κ. Κόρμπιν δεν πάλεψε ως όφειλε υπέρ της παραμονής, ούτε κινητοποίησε επαρκώς τον κομματικό μηχανισμό.

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παραιτηθεί, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αναμένεται ότι θα οδηγηθεί σε διαδικασία εσωτερικών εκλογών.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κόρμπιν φέρονται να εξετάζουν διάφορες υποψηφιότητες ώστε να καταλήξουν σε μία, ικανή να προσελκύσει ικανό αριθμό μελών του κόμματος, που μόλις πέρυσι ανέδειξαν με εντυπωσιακή πλειοψηφία τον 67χρονο αριστερό πολιτικό στην ηγεσία των Εργατικών.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Τομ Γουάτσον και η παραιτηθείσα σκιώδης Υπουργός Άμυνας Άντζελα Ιγκλ.

«Ζευγάρι» στην κρίση Εργατικοί και Συντηρητικοί

Οι ραγδαίες εξελίξεις στους Εργατικούς έρχονται τη στιγμή που και οι κυβερνώντες Συντηρητικοί περνούν περίοδο αβεβαιότητας λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί μετά την ήττα του Breimain στο δημοψήφισμα.

Η παραίτηση Κάμερον έχει προκαλέσει ανησυχίες για πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους επικριτές του κ. Κόρμπιν, λόγω των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων της παράταξης και του μέτριου αποτελέσματος στη πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο διάδοχος του κ. Κάμερον αναμένεται να εκλεγεί από τα περίπου 150.000 μέλη των Συντηρητικών έως τις 2 Σεπτεμβρίου, με επικρατέστερο δελφίνο τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Υποψηφιότητα θα θέσει και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Στέφεν Κραμπ, ενώ ακούγεται και το όνομα της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι. Αντίθετα, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν από αύριο Τετάρτη έως αύριο Πέμπτη, γεγονός που δεν ευνοεί λιγότερο γνωστούς υποψήφιους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top