Ελλάδα

Βαρθολομαίος: Δεν τίθεται θέμα αυτονομίας των «Νέων Χωρών»

550_334_516032.jpg

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Στη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα αυτονομίας των λεγόμενων «Νέων Χωρών» φέρεται να προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η τοποθέτηση αυτή του Πατριάρχη, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιούργησε αίσθημα μεγάλης ανακούφισης στους κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το ζήτημα του «Αυτονόμου» συζητήθηκε την τρίτη ημέρα των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συνέρχεται στο Κολυμπάρι των Χανίων. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σύμφωνα με συνοδικούς Ιεράρχες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τοποθετήθηκε σε σχέση με μια εκ των τροπολογιών που επιθυμούσε η Εκκλησία της Ελλάδος και αναφερόταν εμμέσως στο καθεστώς των εν Ελλάδι Ιερών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου, των λεγομένων «Νέων Χωρών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αυτονομίας αυτών των Μητροπόλεων.

Απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «κάθε φορά που επισκέπτεται η Παναγιότητά σας της Ελλάδα έχετε διαπιστώσει με πόση αγάπη και σεβασμό σας υποδεχόμεθα και σας περιβάλλουμε». «Το αισθάνομαι», φέρεται να απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «όχι μόνο στις Μητροπόλεις των “Νέων Χωρών” αλλά και στη νότιο Ελλάδα» και υπενθύμησε τις επισκέψεις του στις Ιερές Μητροπόλεις Μαντινείας και Κυνουρίας αλλά και Πατρών.

Γενικότερα η συζήτηση διεξάγεται σε πολύ καλή ατμόσφαιρα και όπως χαρακτηρίζεται σε απόλυτο πνεύμα συνεργασίας. Αργότερα στην ημέρα θα συνεχιστεί και η συζήτηση για την Ορθόδοξη Διασπορά, μόλις προετοιμασθεί το κείμενο όπου θα ενσωματώνει τις διάφορες προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα.

Το ζήτημα της διοίκησης των εκκλησιαστικών επαρχιών των καλούμενων «Νέων Χωρών» αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας. «Νέες Χώρες» αποκαλούνται οι Μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας και των νησιών του βορείου Αιγαίου που απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό Στρατό κατά τους βαλκανικούς πολέμους. 

Οι επαρχίες αυτές υπάγονταν απευθείας στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι το 1928, όταν με σχετική Πράξη το Φανάρι ανέθεσε επιτροπικώς και «άχρι καιρού» την διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος, διατηρώντας όμως την πνευματική υπαγωγή τους στον οικουμενικό Θρόνο. 
Ο όρος «άχρι καιρού» στην Πράξη του 1928 σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί μονομερώς ανά πάσα ώρα και στιγμή να άρει την ισχύ της Πράξης και να πάρει πίσω και την διοίκηση αυτών των Μητροπόλεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top