Ελλάδα

Βαρθολομαίος: Η Αγία Σύνοδος θα δώσει το μήνυμα της ενότητας

550_334_515730.jpg

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές ο Χάνδακας της Κρήτης υποδέχθηκε τους προκαθημένους της ορθοδοξίας. Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τους δρόμους της παλιάς πόλης του Ηρακλείου γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου, όπου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της Πεντηκοστής χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη σύντομη ομιλία του κατά την τελετή της υποδοχής από τις τοπικές αρχές της πόλης αναφέρθηκε στη σημασία, τα νοήματα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της ορθόδοξης Εκκλησίας. Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη, όπου είπε «εδώ και για 10 μέρες θα χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας και είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των ορθοδόξων», τονίζοντας ότι η παρούσα σύνοδος θα ομολογήσει την παραδεδομένη αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστεως και θα διαδηλώσει την ενότητα των Ορθοδόξων.

Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη χαρά όλων των ευρισκομένων στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο, όλες τις αρχές του νησιού και το λαό.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημερινή εποχή, κατά την οποία ο κόσμος παραμένει διασπασμένος δραματικά και βιώνει παγκοσμίως τις συνέπειες τραγικών γεγονότων και εκτροπών , όπως οι πόλεμοι και οι ακαταστασίες κατά τόπους, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι ασύλληπτου μεγέθους κοινωνικές μεταβολές, η κατάρρευση των οικονομικών συστημάτων, η πρωτοφανής εξάπλωση και έξαρση της τρομοκρατίας, η θεσμοθέτηση πρωτόγνωρων εκτροπών της φυσιολογικής ζωής των ανθρώπων η πρωτοφανής αλλοίωση των εννοιών του ανθρωπίνου προσώπου και της Ηθικής, η προσφυγιά, η μισαλλοδοξία και ο απηνής διωγμός κατά των Χριστιανών και άλλων μειονοτικών πληθυσμιακών ομάδων, συνδέοντας τα σημερινά βιώματα με όσα είχε περιγράψει προ δυο χιλιετιών ο Ευαγγελιστής Ματθαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απαξίωση του προσώπου, την περιφρόνηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, τη συστηματική διάβρωση του πνεύματος που έχουν διασαλεύσει την ισορροπία του ανθρώπου και δημιουργούν πολεπίπεδο κρίση στην ανθρωπότητα.

Για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «η αρχομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος καλείται να δώσει την καλή μαρτυρία ότι ο Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας καλείται ωσαύτως να δώσει λύσεις σε προβλήματα εσωτερικής ζωής της ορθοδοξίας και να μεταδώσει τον λόγο της αληθείας αυτής προς τον σύγχρονο αλληλοσπαρασόμενο κόσμο. Διάπυρος πόθος όλων των ημών των εκκλησιαστικών ηγετών είναι η φωνή της συνόδου να είναι φωνή του αοράτου Θεού μόνο τότε θα δυνηθεί να στηρίξει τον λαό», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και στη σύνοδο αυτή η οποία πραγματοποιείται εις το όνομα του Ιησού Χριστού θα είναι και Αυτός παρών και θα κατευθύνει τους συμμετέχοντας εις ότι αληθές και ωφέλιμο.

Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η ενότητα των Ορθοδόξων που εκφράζεται «υπό και δια της συνοδού ημών ταύτης σεβομένη την διαφορετικότητα των λαών προβάλλεται ως πρότυπο δια την ενοποίηση και του διηρημένου κόσμου μας . Η οικουμενικότης της Εκκλησίας η οποία συνιστά και την γνησία παγκοσμιότητα αποτελεί αντίδοτο στη σύγχρονο ψευδώνυμο παγκοσμιοποίηση και αναφέρθηκε στο μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας εν Χριστώ λέγοντας ότι είναι το μόνο το οποίο ικανοποιεί τις ανθρώπινες καρδιές και αυτό οφείλαμε να διακηρύξαμε.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top