Ελλάδα

Βαρθολομαίος: Η Ορθοδοξία θα πράξει το ιστορικό της χρέος

2547654-735x459.jpg

Στις σχέσεις εκκλησίας και Πολιτείας και στο ότι η Ορθοδοξία αποτελεί εστία σταθερότητας στον σύγχρονο κόσμο αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

«Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις εκκλησίας και Πολιτείας έχουν διέλθει δια πολλών φάσεων άλλα όπως και αν χαρακτηρίζονται οι σχέσεις αυτές παραμένει γεγονός ότι σε τελική ανάλυση και η Πολιτεία και η Εκκλησία ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο και για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής του» ανάφερε ο κ. Βαρθολομαίος .

Ακολούθως αναφέρθηκε στην επικέντρωση του ενδιαφέροντος του πολίτη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Εκκλησία για τον άνθρωπο .

Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε πως «η Υμετέρα εξοχότης γνωρίζει ταύτα πάντα ως εγκρατής και άριστος γνώστης της νομικής και πολιτικής επιστήμης…» .

Επίσης ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως τη συνεργασία των δύο κορυφαίων θεσμών και συνεχίζει όπως υπογράμμισε την ευλογημένη ταύτη παράδοση αγαθών σχέσεων και συνεργασίας και μη παρεμβάσεως της μιας εις το έργο της άλλης.

Χαρακτήρισε τον λόγο της Ορθόδοξης Εκκλησίας απαραίτητο ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Ίδιου , του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο για το σύγχρονο προσφυγικό πρόβλημα όπως είπε .

«Επιστροφή στην Ορθόδοξο παράδοση την ταυτιζόμενη με τας αξίας του γένους μας θα δώσει ζωή και νόημα στον σύγχρονο πάσχοντα άνθρωπο» τόνισε σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τέλος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας την Ελληνική Πολιτεία και τον Ελληνικό λαό για την προσευχή και συμπαράσταση στο έργο της συνόδου και επεσήμανε πως «υποσχόμεθα ότι η Ορθοδοξία και εν τούτω ότι θα πράξει το ιστορικό της χρέος» .

Ακολούθως κ. Βαρθολομαίος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μια ιερή εικόνα του Αγίου Προκοπίου ιστορηθείσα στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Νωρίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι κατά την μετάβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά προς το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Πολίτες κάθε ηλικίας έσπευδαν κοντά για να πάρουν την ευχή του ενώ ο ίδιος αλλά και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων εκκλησιών συνομίλησαν μαζί τους .

Μετά το τέλος του Πατριαρχικού Συλλείτουργου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου και των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Παράλληλα στο προαύλιο του Ναού της Αγίας Αικατερίνης ο δήμος Ηρακλείου παρέθεσε πρόγευμα προς τιμή των συνοδών των προκαθημένων στο οποίο χορευτικά και μουσικά κρητικά συγκροτήματα παρουσίασαν στους προσκεκλημένους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια .

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top