Διεθνή

«Βασανιστήρια, βιασμοί και φόνοι» από τους ηγέτες της Ερυθραίας

eritrea-735x459.jpg

Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν σήμερα τους ηγέτες της Ερυθραίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, βιασμοί και φόνοι, και κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις και να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Βαρβαρότητες -όπως η επ’ αόριστον εθνική στρατιωτική θητεία που ισοδυναμεί με μαζική υποδούλωση- έχουν διαπραχθεί από το 1991 που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της και συνεχίζονται, ανακοίνωσε η Διερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ.

«Συγκεκριμένα άτομα, περιλαμβανομένων αξιωματούχων στα υψηλότερα κρατικά επίπεδα, του κυβερνώντος κόμματος -του Λαϊκού Μετώπου για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη- και διοικητών αξιωματικών φέρουν ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής.

Στην έκθεση προστίθεται ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση από πέρυσι, όταν είχε δημοσιοποιήσει έναν 484σέλιδο φάκελο στον οποίο περιγράφονταν εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκτεταμένα βασανιστήρια, καθώς και πρακτικές σεξουαλικής δουλείας και καταναγκαστικών έργων.

Οι επισκέπτες της χώρας δεν θα πρέπει να εξαπατώνται από τη «γενική αίσθηση ηρεμίας και τάξης» στην πρωτεύουσα Ασμάρα, επειδή οι καταχρήσεις γίνονται σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε κέντρα κράτησης, αναφέρεται στην έκθεση.

«Η βιτρίνα της ηρεμίας και της ομαλότητας την οποία βλέπει ο ευκαιριακός επισκέπτης της χώρας, καθώς και άλλοι που ζουν περίκλειστοι σε τομείς της πρωτεύουσας, καλύπτει τις διαρκείς και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», προστίθεται.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν επέτρεψε στην ομάδα του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα, αν και οι διπλωμάτες της συναντήθηκαν με τους ερευνητές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Ερυθραία είναι μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, έπειτα από έναν πόλεμο τριάντα ετών εναντίον της Αιθιοπίας. Από το 1993, η χώρα κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από το καθεστώς του Ισαΐας Αφεουέρκι.

Οι Ερυθραίοι, οι οποίοι διαφεύγουν μαζικά από το καθεστώς, καταφεύγουν στην Ευρώπη, κυρίως στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top