Πολιτική

Βενιζέλος: Συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» και «δημοψήφισμα» επιχείρησε μόνο η δικτατορία

C0F7746145728F59E87787A44071F0D8.jpg

«Τα παιχνίδια με τους θεσμούς όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης. Οι παραβιάσεις του Συντάγματος οδηγούν ‘‘ανεπαισθήτως’’ όπως θα έλεγε ο Ποιητής, στην κατάλυση του Συντάγματος»

«Συνταγματικές αλλαγές με ‘‘διαβούλευση’’ και ‘‘δημοψήφισμα’’ επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973» τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Σύμφωνα με τον
πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το δημοψήφισμα δεν συνιστά παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει δυο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα.»

«Τα παιχνίδια με τους θεσμούς όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης. Οι παραβιάσεις του Συντάγματος οδηγούν ‘‘ανεπαισθήτως’’ όπως θα έλεγε ο Ποιητής, στην κατάλυση του Συντάγματος» προσθέτει.

«Το Σύνταγμα έχει αυξημένη νομική ισχύ έναντι του κοινού νόμου και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς επειδή είναι αυστηρό, δηλαδή αναθεωρείται μόνο μέσα στα ουσιαστικά και διαδικαστικά όρια που θέτει το ίδιο στο άρθρο 110. Η διαδικασία του άρθρου 110 είναι αποκλειστική και οι εγγυήσεις που τη διέπουν αφορούν την ανάγκη να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία, να επιληφθούν δυο Βουλές και να τηρηθούν οι προθεσμίες ώριμου χρόνου που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ δυο αναθεωρήσεων. Το εκλογικό σώμα μετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία μέσω των βουλευτικών εκλογών που παρεμβάλλονται» εξηγεί στο λογαριασμό του στο Facebook.

«Το πρόβλημα με την
παρούσα κυβέρνηση είναι η ανατριχιαστικά καθεστωτική λογική της.
Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο μας και νομίζουν ότι επειδή θέτουν το σενάριο της κατάλυσης του Συντάγματος ‘‘χαλαρά’’ και σε συνδυασμό με αόριστες υποσχέσεις περί εκλογικού συστήματος, το σενάριο αυτό θα ενταχθεί στη δημόσια συζήτηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ε, όχι!» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top