Πολιτική

Βερναρδάκης: Δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός δρόμος από την αλλαγή του εκλογικού νόμου

550_334_470282.jpg

Καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατακερματισμό των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και μείωση στο 2,5% του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός δρόμος από την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Εκτιμά ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα δεν συνεπάγεται κινδύνους ακυβερνησίας, σημειώνοντας ότι «η υπόθεση αυτή ήταν πάντα ένας μύθος που είχαν κατασκευάσει οι οπαδοί της δυσαναλογικότητας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το πρόσχημα της ακυβερνησίας για να νοθεύουν την αντιπροσωπευτικότητα».

Επισημαίνει, επίσης, αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, ότι με τη θεσμοθέτησή της «επιδιώκεται ένας δομικός εκδημοκρατισμός των σχέσεων πολιτικής αντιπροσώπευσης, θέση που υπήρχε διαχρονικά στις ιδεολογικές απόψεις της Αριστεράς».

Για τη στάση της ΝΔ έναντι των αλλαγών του εκλογικού νόμου, ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι «είναι αναγκασμένη να επιμείνει στη χρήση του σημερινού αντισυνταγματικού νόμου γιατί βαυκαλίζεται στην ιδέα μιας γραμμικής αντιστροφής των εκλογικών συσχετισμών υπέρ της, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα φανέρωνε τη μεγάλη της ηττοπάθεια».

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζει ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε μια «βαθιά δημοκρατική τομή» στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος «με ενίσχυση των μορφών άμεσης δημοκρατίας, με ενίσχυση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, με τομές στο διοικητικό και δικαστικό σύστημα της χώρας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top