Πολιτική

Βερναρδάκης: Προσπαθούμε να κατακτήσουμε ένα Δημόσιο στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων

2336700.jpg

«Το Δημόσιο πρέπει να είναι ένας παραγωγικός, ευέλικτος, καινοτόμος μηχανισμός, που θα λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνάντηση που είχε χθες στο Επιμελητήριο Κορινθίας, με την διοίκηση του Επιμελητηρίου και φορείς του νομού, παρουσία των βουλευτών Κορινθίας, Μαρίας Θελερίτη και Γιάννη Τσιόγκα και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, σημειώνοντας, ότι, «η προσπάθεια είναι να κατακτήσουμε ένα Δημόσιο στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε, ότι, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετασχηματισμού του αρνητικού κλίματος της προηγούμενης φάσης, σε μια θετική προοπτική», με τρόπο παραγωγικό και υπέρ των επιχειρήσεων, του δημοσίου συμφέροντος και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Επισήμανε, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι προγραμματισμένο να έχει ακολουθήσει την αγορά μέχρι το Σεπτέμβριο δίνοντας τεράστια ώθηση, ενώ επίκειται, όπως είπε, η συζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα σε μια πιο ισορροπημένη, παραγωγική και καινοτόμο λογική.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι γίνονται μεγάλα βήματα στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την ψήφιση, την προηγούμενη εβδομάδα, της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, που θα αποτελέσει, όπως τόνισε, μεγάλο «θεσμικό όπλο», ώστε να υπάρξει καλύτερη σχέση κράτους – ιδιωτικού τομέα, προς όφελος των επιχειρήσεων, της ταχύτητας των συναλλαγών κλπ.

Αναφορικά με το Δημόσιο τομέα, ο κ. Βερναρδάκης είπε, ότι γίνεται μια προσπάθεια κατάκτησης ενός Δημοσίου «στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων», με την αλλαγή ολόκληρης της οργανωτικής δομής του Δημοσίου και με ένα μεγάλο πρόγραμμα απλοποίησης των διαδικασιών, με γνώμονα την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ αποκάλυψε ότι σήμερα, ξεκινά πρόγραμμα απλοποίησης αδειοδοτήσεων, με δύο πρότυπες συνεργασίες: μία με την περιφέρεια της Αττικής και μία με την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπογράμμισε ότι, «το Δημόσιο πρέπει να είναι ένας παραγωγικός, ευέλικτος, καινοτόμος μηχανισμός, που θα λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης και του ιδιωτικού τομέα», προσθέτοντας ότι «η λογική που λέει ότι, έχω έναν ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί σε αντιπαραβολή με το δημόσιο ή ένα δημόσιο που λειτουργεί σε αντιπαραβολή με τον ιδιωτικό τομέα, δεν αποτελεί τη δική μας πολιτική για ανάπτυξη. Η ανάπτυξη συμπεριλαμβάνει τους πάντες, είναι ένα συνολικό σχέδιο για τις τοπικές κοινωνίες. Η λογική, μειώνω το δημόσιο σε ανθρώπινο δυναμικό, αρμοδιότητες και μισθούς, δεν λειτουργεί αναπτυξιακά και θετικά ούτε για τον ιδιωτικό τομέα, είναι μια λογική ξεπερασμένη, μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού και προφανώς εμείς είμαστε στον αντίποδα αυτής της λογικής».

Ο υπουργός συμπλήρωσε, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, συμμετρικό για όλους, όπου όλοι έχουν διακριτούς ρόλους και διακριτές αρμοδιότητες και σ’ αυτή τη βάση, «όλη η ανάπτυξη λειτουργεί υπέρ των τοπικών αλλά και των ευρύτερων κοινωνιών».

Τέλος, υπογράμμισε ακόμη, ότι, σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ και μελέτες χωρών με παραγωγικό, ισχυρό και τεχνολογικά ανεπτυγμένο δημόσιο τομέα και με υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, «κάθε θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα, ισοδυναμεί με τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό», καταλήγοντας συμπερασματικά ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνολικό πρότυπο ανάπτυξης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top