Οικονομία

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη περιορίζει την ανάπτυξή της

gfss-735x459.jpg

Ένας επαρκής συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αλλά αυτός δεν επιτυγχάνεται λόγω του προβλήματος εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των χωρών της, δήλωσε ο Διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Το κόστος, πρόσθεσε, της έλλειψης επαρκούς συντονισμού της οικονομικής πολιτικής από το 2010, όταν άρχισε η κρίση κρατικού χρέους, ανέρχεται σε πολλές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις 19 χώρες του ευρώ.

«Υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης. Όταν οι Γάλλοι μιλούν για οικονομικό συντονισμό ή ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, όπως έκαναν επί δεκαετίες, οι Γερμανοί έχουν πολύ συχνά την καχυποψία ότι πρόκειται για ένα νέο τρικ, για να αποφύγουν τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο ντε Γκαλό, προσθέτοντας: «Ίσως, μερικές φορές αυτή η καχυποψία να μην είναι εντελώς αβάσιμη».

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ εγχώριων μεταρρυθμίσεων και συντονισμού της οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υπάρχει την τελευταία 20ετία. «Χρειαζόμαστε και τα δύο, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα χαίρει εμπιστοσύνης για να τα εγγυηθεί», δήλωσε.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top