Διεθνή

Βρετανία: Ανοδικά το χρηματιστήριο – Μικρότερη ανησυχία για Brexit

D84EB4EEA063AC03BD134C8E21489B6F.jpg

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραφε σήμερα στη μέση της συνεδρίασης άνοδο πάνω από 3%, καθώς οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Τρεις ημέρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή του απ’ αυτήν, η εκστρατεία για το δημοψήφισμα μπήκε σήμερα στην τελευταία ευθεία, με της χρηματοοικονομικές αγορές να στοιχηματίζουν στην παραμονή, μετά τον φόνο μιας φιλοευρωπαίας βουλευτού.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραφε σήμερα στη μέση της συνεδρίασης άνοδο πάνω από 3%, καθώς οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ο δείκτης FTSE-100 των κύριων μετοχών σημείωνε άνοδο 195,1 μονάδων ή 3,24% γυρω στις 14:10 (ώρα Ελλάδας), στις 6.216,19 μονάδες, κυρίως χάρη στις τραπεζικές μετοχές όπως της Royal Bank of Scotland ή της Lloyds.

Στο μεταξύ το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) για να αποτίσει φόρο τιμής στη βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία σκοτώθηκε άγρια την Πέμπτη στην περιφέρειά της στο Μπίρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Ήταν “ένα από τα πιο λαμπρά και πιο παθιασμένα μέλη” του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν άνοδο της παράταξης που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μετά τον φόνο της βουλευτού. Αμέσως η ισοτιμία της στερλίνας αυξήθηκε σήμερα το πρωί, καθώς η χρηματοοικονομικές αγορές έβαλαν στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά, τις ανησυχίες τους για ένα Brexit.

Διάφορες δημοσκοπήσεις “έδειξαν μια χειροπιαστή αλλαγή προς την κατεύθυνση του Remain”, δηλαδή της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην ΕΕ, “και φαίνεται πως οι επενδυτές αντιδρούν σ’ αυτούς τους αριθμούς”, δήλωσε ο Τζο Ράντλ της ETX Capital.

Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τον φόνο από το ινστιτούτο Survation έφερε την παράταξη υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πρώτη με 45%, και αυτή που τάσσεται υπέρ της εξόδου να ακολουθεί με 42%, ενώ η προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου είχε δώσει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα.

Ενισχυμένη απ’ αυτή την τελευταία δημοσκόπηση, η παράταξη του “μέσα” έρχεται πλέον ισοπαλία με εκείνη του “έξω” από την ΕΕ στον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top