Διεθνή

Βρετανία: Έκλεισαν οι κάλπες – Μπροστά το Bremain σε δύο δημοσκοπήσεις

9AFAB668D05D98526A638FD7B52E23A9.jpg

Οι κάλπες έκλεισαν στις 10 το βράδυ (12 ώρα Ελλάδας) για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 10 το βράδυ (12 ώρα Ελλάδας) για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Tα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν έκαναν exit poll, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το Sky News και διενεργήθηκε από το YouGov, υπάρχει πρόβλεψη για επικράτηση της παραμονής με 52% έναντι 48%. 

Στην πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης.

Η εταιρεία Ipsos Mori δίνει ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.Την ίδια ώρα και αντίθετα με τις δύο προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, το δίκτυο Sky News αναφέρει πως, σύμφωνα με ιδιωτικό γκάλοπ για λογαριασμό του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, το ποσοστό υπέρ του Brexit αγγίζει το 52%, ενώ εκείνο του Remain το 48%.

Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. 

Την ήττα του Brexit επιβεβαίωσε και ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του κόμματος UKIP, και επιφανέστερος υποστηρικτής της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Ωστόσο, ο εκπρόσωπός του, προσπάθησε να ανασκευάσει λίγο αργότερα, λέγοντας πως ο κ. Φάρατζ δεν μπορεί να ξέρει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. 

Το όποιο αποτέλεσμα αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς ένα Brexit θα σημάνει χρονοβόρες διαδικασίες εντός της ΕΕ ενώ και το Bremain θα ενισχύσει τον Κάμερον και θα αποδυναμώσει τους ευρωσκεπτικιστές.

Η υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Βίλιερς, που υποστήριξε το Brexit, είπε πως το ένστικτό της λέει ότι θα επικρατήσει το Bremain. «Θα έχει πετύχει η εκστρατεία του φόβου», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι ευελπιστεί να παραμείνει στη θέση της, παρά τη διαφωνία της με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη στάση στο δημοψήφισμα.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης είχαμε και τις πρώτες αντιδράσεις μέσω Twitter του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για τη προσέλευση του στις κάλπες. 

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και σημαντικός υποστηρικτής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε επίσης στο Twitter πως σήμερα «υπηρετήθηκε η Δημοκρατία». 

Προβλήματα στην ψηφοφορία καταγράφηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Σε ορισμένα σημεία είχαν προκληθεί πλημμύρες και δύο εκλογικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου μεταφέρθηκαν επειδή γέμισαν νερό.

Aναλυτές εκτιμούν πως η κακοκαιρία που έπληξε σήμερα την νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να επηρέασε σημαντικά την προσέλευση και επομένως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ανήλθε στο 83,6%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν στην κάλπη φαίνεται ότι πήρε την απόφαση για την ψήφο της μόλις το τελευταίο 24ωρο, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top