Πολιτική

Brexit και προσφυγικό στο επίκεντρο ημερίδας στη Θεσσαλονίκη

550_334_469946.jpg

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σχολίασαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η εξέλιξη στο νησί δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η δημαγωγία για θέματα προσφύγων και μετανάστευσης, τόνισε ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και συνέστησε ψυχραιμία και εγρήγορση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η σημερινή ημερίδα είναι η μία καλή ευκαιρία ούτως ώστε να τεθεί το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να αποφορτιστεί από συναισθηματισμούς.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και ποιες είναι οι πραγματικές λύσεις και όχι να δημαγωγούμε ακατάσχετα όπως έκανε η πλευρά του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία με το γνωστό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σημείωσε ότι αντικειμενικά το Brexit είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη τόσο για τη Βρετανία την ίδια, που κινδυνεύει με διάσπαση, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι άγνωστο τι μπορεί να επακολουθήσει, όσο όμως και για τη χώρα μας, που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δυσχεραίνεται περισσότερο λόγω των έμμεσων κυρίως συνεπειών που θα έχει στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό η έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται εγρήγορση, το ζήτημα δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, από την άλλη πλευρά, όμως δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις, πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συναινετικό διαζύγιο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και για τις δύο πλευρές» επισήμανε.

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι η Βρετανία όπως και κάθε άλλο κράτος, είτε είναι μέλος της Ε.Ε., είτε όχι, δεσμεύεται από κανόνες του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά ιδίως τη μεταχείριση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. «Συνεπώς υπήρξε πάρα πολύ δημαγωγία για το ζήτημα αυτό στη Μεγάλη Βρετανία, ιδίως από την πλευρά του Φάρατζ και των οπαδών του, η οποία θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια ότι στερούνταν βάσεως. Ακούστηκαν και τερατώδη ψεύδη ότι δήθεν υπάρχει συμφωνία να μπει το 2020 η Τουρκία στην ΕΕ, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», είπε.

Δύο, ένα καλό και ένα κακό, είναι τα σενάρια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, τόνισε ο Θεόδωρος Καράογλου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Το καλό σενάριο είναι να καταλάβουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι κάτι δεν κάνουν καλά, ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι ένα σενάριο που πρέπει να υλοποιηθεί γιατί πιστεύω ότι αν γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στη λογική του να σταματήσει η λιτότητα, η πίεση στους λαούς και δοθεί περισσότερη έμφαση στο κοινωνικό κράτος της Ευρώπης θα είναι πολύ καλή εξέλιξη» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Υπάρχει βέβαια και το άσχημο σενάριο, το οποίο λέει ότι αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ και δυστυχώς μπορεί την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ας ελπίσουμε ότι τελικά στην Ευρώπη, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ο Σουμάν, ο Χέλμουτ Κολ, ο Χέλμουτ Σμιθ, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, αυτή η λογική τελικά θα επικρατήσει και θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, κάτι που μας αφορά όλους μια και θεωρούμε την Ευρώπη μία μεγάλη οικογένεια, στην οποία προφανώς ανήκει και η Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ατυχή απόφαση χαρακτήρισε το Brexit, ο μόνιμος Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

«Φαίνεται ότι η Βρετανία έχασε τα κίνητρα να παραμείνει στην Ευρώπη» είπε ο διεθνολόγος, προσθέτοντας ότι ήταν οριακή η πλειοψηφία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε, να βρούμε τις αιτίες, και ενδεχομένως να ξαναδούμε το θέμα της μετανάστευσης που ακούγεται ότι σε σημαντικό βαθμό επηρέασε τους Βρετανούς, αλλά δεν πρέπει να απογοητευτούμε και να σταματήσουμε την προσπάθειά μας», ανέφερε ο ίδιος.

Την ημερίδα με θέμα «Προσφυγικό – μεταναστευτικό: Eπιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη» διοργάνωσε η Ομάδα Εθνικού Προβληματισμού στο Πολιτιστικό – Εκπαιδευτικό Κέντρο Γ&Χ. Κρασσά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης με ομιλητές καθηγητές πολιτικών επιστημών, διπλωμάτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι πολύ ευαίσθητο και πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Παγκοσμίων Ζητημάτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

«Εμείς πρέπει να αναλογιστούμε τι συμβαίνει. Να σκεφτούμε ότι δεν μπορεί να αντέξει η χώρα συνεχείς ροές μεταναστών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, να ξεπεράσουμε το σύνδρομο του καλού Σαμαρείτη. Τον καλό Σαμαρείτη τον θυμόμαστε γιατί είχε λεφτά και μπόρεσε και φρόντισε τους ανθρώπους, εμείς έχουμε μία τακτική ανοχής και αποδοχής των πάντων χωρίς να έχουμε τα οικονομικά μέσα. Παράλληλα αγνοούμε πως όλες αυτές οι ροές των ανθρώπων που έρχονται είναι μουσουλμάνοι. Οι μουσουλμάνοι δεν αφομοιώνονται εύκολα, άρα στο μέλλον θα έχουμε πολύ μεγάλες ιστορίες» δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό από την οπτική γωνία της εθνικής ασφάλειας αναφέρθηκε ο στρατηγός ε.α. επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χρήστος Μανωλάς σημειώνοντας ότι «κάτω από διαφορετική οπτική γωνία εξετάζεις τα θέματα από απόψεως διεθνούς δικαίου και κάτω από διαφορετική οπτική γωνία όταν έρχεσαι στο θέμα των εθνικών συμφερόντων».

Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί, αν οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται κεντρικά και δεν αφορούν όλους τους νομούς και τις περιοχές της χώρας. Να αποδεχθούμε ότι υπάρχει και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε ισότιμα, υπογράμμισε ο Γεράσιμος Κρασσάς, μέλος του Ομίλου Προβληματισμού, πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γ.& Χ Κρασσά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top