Πολιτική

Χαμηλές προσδοκίες για συναίνεση στον εκλογικό νόμο

550_334_497610.jpg

Μετά τις διερευνητικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση το κυβερνητικό ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αύριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδωκούν το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Αναφορικά με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά πλέον σε μια πρώτη «χαρτογράφηση» των προθέσεων των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που συγκεντρώνουν ισχυρή δυναμική και άρα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων (σ.σ. 200 βουλευτές).

Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι όποιος πολιτικός αρχηγός αρνηθεί την κατάργηση του μπόνους θα πιεστεί.

Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε ότι οι αντιρρήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην κατάργηση του μπόνους δεν ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 στην πρόταση αναλογικού συστήματος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top