Ελλάδα

Χανιά: Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

550_334_516065.jpg

Της Αλεξίας Τασούλη

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε ίση απόσταση από τα Χανιά και το Ηράκλειο, ένα νέο μουσείο μόλις γεννήθηκε. Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας εγκαινιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στεγάζει τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σε όλο το εύρος του αρχαιολογικού χώρου.

Ο Καζαντάκης έλεγε ότι «δεν υπάρχουν ιδέες. Υπάρχουν άνθρωποι που κουβαλούν ιδέες. Και οι ιδέες αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις έχει».

Ψυχή του μουσείου είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής των ανασκαφών του χώρου Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος χάρη στα έπη του Ομήρου που ξύπνησαν τη φαντασία, ξεκίνησε το 1985 με νεανική ορμή να ψάχνει κάτω από πέτρες και βρήκε όπλα, χρυσά κοσμήματα, λάφυρα, τάφους με οστά πολεμιστών.

pavlopoulos.jpg

Το κτίριο του Μουσείου μοιάζει με κιβωτό που αναδύεται από τη γη ατενίζοντας την αρχαία Ίδη, τον Ψηλορείτη. Είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να μπορεί να ανανεώνει τις συλλογές του με νέα ευρήματα από τις υπό εξέλιξη ανασκαφές.

Η διαδρομή προς το μουσείο δεν είναι μέσα από εθνικό δρόμο, αλλά μέσα από λόφους και φαράγγια, μέσα από αμπέλια και βελανιδιές.

Οι δεκάδες προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ήρθαν στην Κρήτη προσκεκλημένοι της Agean Airlines για τα εγκαίνια, έφτασαν εκεί διασχίζοντας χωριά του Ρεθύμνου για να δούνε το νέο μουσείο και να ακούσουμε τους Κρήτες να λένε περήφανοι ότι το νησί τους μπορεί να πατά σε δύο πόδια: στον μινωικό πολιτισμό και τον Όμηρο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top