Οικονομία

Χαρίτσης: Έχει ήδη εξειδικευθεί το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλους τους δείκτες ενεργοποίησης των ΕΣΠΑ ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. τόσο ως προς την έγκριση των προγραμμάτων όσο και ως προς την εξειδίκευσή τους, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «τομή».

«Ήδη έχει εξειδικευθεί το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει εξειδικευθεί το 50%» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης και επεσήμανε πως έτσι θα βρίσκονται 9 δισ. κοινοτικής συμμετοχής στις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι και οι πληρωμές των έργων προχωρούν «με εντατικούς ρυθμούς και ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές». Η κοινοτική συνδρομή, την οποία έχει εισπράξει η Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ, ανέρχεται ήδη στο 13% του συνόλου των κοινοτικών πόρων, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας εκτιμώντας ότι «για μια ακόμη χρονιά θα επιτύχουμε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που έχουμε θέσει για το νέο ΕΣΠΑ».

Απαντώντας στην κριτική για γραφειοκρατία στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν 60 και τώρα μειώθηκαν σε πέντε.

Το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος έχουν «κοινή στρατηγική», υπογράμμισε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά υπάρχει γενική, αλλά και περιφερειακή αναπτυξιακή φιλοσοφία. Για πρώτη φορά ο αναπτυξιακός νόμος δεν θα συμβάλλει μόνο στους δείκτες απορρόφησης, αλλά και στην αλλαγή της παραγωγικής διάρθρωσης. Για πρώτη φορά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα κτυπούν στον ίδιο ρυθμό, και οι κλασικές επιδοτήσεις, αλλά και τα σύγχρονα εργαλεία μόχλευσης. Για πρώτη φορά, αντιστρέφονται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του νόμου και από απλός επενδυτικός, δηλαδή από απλό άθροισμα μεμονωμένων επενδύσεων, γίνεται αναπτυξιακός με σαφή περιφερειακά, κλαδικά και επενδυτικά κριτήρια».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top