Πολιτική

Χρυσόγονος: «Ναι» σε άμεση εκλογή του ΠτΔ υπό όρους

550_334_469946.jpg

«Σε ορισμένα πράγματα, ίσως θα ήταν χρήσιμος ένας μεγαλύτερος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», ενώ τόνισε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση και για την άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, χωρίς, όμως, να αλλάζει το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

«Υπάρχουν αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ενώ ισχύει το κοινοβουλευτικό σύστημα, δηλαδή η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής, εν τούτοις υπάρχει παράλληλα Πρόεδρος άμεσα εκλεγμένος από τον λαό. Από την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία μέχρι και τη γειτονική μας Βουλγαρία» είπε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Δηλαδή, θα ήταν μια περαιτέρω δυνατότητα του λαού να συμμετέχει, με την ευρεία έννοια, στην άσκηση της εξουσίας. Αντί να εκλέγει μόνο Βουλή να εκλέγει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ορισμένα πράγματα ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ένας μεγαλύτερος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράδειγμα, είχαμε πριν μερικούς μήνες την εμπλοκή ως προς τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπου προβλέπεται ευρεία διακομματική συναίνεση.

Δεν μπορούσε να επιτευχθεί αυτή στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, δεν μπορούσε να αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που λένε ότι δεν είναι δυνατό επ΄ αόριστον να συνεχίζουν να υπηρετούν τα παλιά μέλη κι ένας κυκεώνας. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να προσφύγει κανείς στη “διαιτησία” του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προβλέψει το Σύνταγμα, ότι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για την ανάδειξη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, να τα διορίζει ο Πρόεδρος. Τι να κάνουμε; Άμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα, ας βάλουμε έναν επιδιαιτητή από πάνω. Σε τέτοια θέματα, όμως. Δηλαδή, σε θέματα ανάδειξης προσώπων, τα οποία έχουν οιονεί και έναν υπερκομματικό ρόλο, όπως υπερκομματικό ρόλο έχει και ο Πρόεδρος. Αν είναι τώρα ο Πρόεδρος να καθορίζει ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αυτό όχι. Αυτό πρέπει να το καθορίσει η βούληση του ελληνικού λαού».

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε, επίσης, ότι θα ήταν χρήσιμο να προβλεφθεί Συνταγματικό Δικαστήριο στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο, όμως, θα έχει και τις εγγυήσεις αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας που έχουν άλλα συνταγματικά δικαστήρια σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top