Διεθνή

Δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη για να διαλυθεί το απαγορευμένο Gay Pride

EFA50910C91F285F9E0EA4FEE66463D5.jpg

Τουλάχιστον επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση από αστυνομικούς, σύμφωνα με μαρτυρίες στο πρακτορείο Reuters. Οι τοπικές Αρχές είχαν απαγορεύσει το φετινό Gay Pride για λόγους ασφαλείας, και υπό τη σκιά απειλής από εθνικιστές.

Σε χρήση δακρυγόνων προέβη η Αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σκορπίσει δεκάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν για την ετήσια εβδομάδα Gay Pride, οι εκδηλώσεις της οποία απαγορεύτηκαν για φέτος από τις τοπικές Αρχές.

Διαδηλωτές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση από αστυνομικούς, ενώ ανθρωποκυνηγητό έλαβε χώρα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ, το παραδοσιακό σημείο συνάντησης για το Gay Pride.

Αν και οι εκδηλώσεις για το Gay Pride διοργανώνονται επί το πλείστον ειρηνικά κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη από το 2003, το τοπικό κυβερνείο αποφάσισε να απαγορεύσει τους φετινούς εορτασμούς, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα λόγω των βομβιστικών επιθέσεων που έχουν πλήξει την Πόλη τους τελευταίους έξι μήνες, τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος και σε κούρδους αυτονομιστές.

Παρά ταύτα, πέραν της τρομοκρατικής απειλής, μία εθνικιστική οργάνωση νέων προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει βία εάν επιτραπεί στη φετινή πορεία να διεξαχθεί κανονικά.

Σύμφωνα με το Reuters, την προηγούμενη Κυριακή η τουρκική Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από λάστιχο ώστε να διαλύσει πορεία τρανσέξουαλ, που επίσης είχε απαγορευτεί.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top