Διεθνή

Δεν αποκλείει κι άλλη αποχώρηση από την Ε.Ε. ο Σόιμπλε σε περίπτωση Brexit

brexit.jpg

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα αποχώρησης κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit.

«Δεν μπορείς να το αποκλείσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται αύριο.

«Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι, εάν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που θα αποχωρούσει από την ΕΕ, ο ίδιος δεν θα ανησυχούσε για την υπάρξη της ΕΕ: «Εάν υπάρξει ανάγκη, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία».

Είπε ότι το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – το οποίο διατύπωσαν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί – δεν συνιστά απάντηση στο Brexit. Δήλωσε ότι ακόμα κι αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, «χρειάζεται να το αντιληφθούμε αυτό ως προειδοποίηση και ως στοιχείο αφύπνισης για να μην συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον τρόπο που κάναμε εώς τώρα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δεδομένου ότι έχει στενές διασυνδέσεις με άλλες χώρες-εταίρους, ανέφερε το περιοδικό.

«Θα ήταν θαύμα εάν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είχε καθόλου οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το περιοδικό. Είπε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε χώρες-εταίρους, αλλά ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους». Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, σε περίπτωση Brexit: «Για αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να εμμείνει στους κανόνες της ένωσης, από την οποία τώρα θέλει να αποχωρήσει».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top