Διεθνή

Δεν δίνει εγγυήσεις ασύλου η Νορβηγία στον Σνόουντεν

2013-07-04t012333z_981479357_gm1e9740pqx

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέτυχε στη δικαστική του προσπάθεια να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη Νορβηγία ότι δεν θα τον εκδόσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εάν έρθει στη σκανδιναβική χώρα για να παραλάβει ένα βραβείο για της ελευθερία του λόγου.

Οι δικηγόροι του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA είχαν δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα μηνύσει τη Νορβηγία για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευσή του στο σκανδιναβικό κράτος. Οι ΗΠΑ του έχουν κάνει μήνυση για κατασκοπεία γιατί διέρρευσε λεπτομέρειες για τα εκτεταμένα προγράμματα κατασκοπείας των. Η Ρωσία, που συνορεύει με τη Νορβηγία, προσέφερε άσυλο στον Σνόουντεν το 2013.

«Το Δικαστήριο του Όσλο έχει αποφασίσει ότι η μήνυση από τον Έντουαρντ Σνόουντεν κατά του κράτους σχετικά με την έκδοσή του θα πρέπει να απορριφθεί», είπε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο Σνόουντεν έχει προσκληθεί στη Νορβηγία για να παραλάβει ένα βραβείο από το τοπικό παράρτημα της ένωσης συγγραφέων PEN International, αλλά ανησυχεί ότι η Νορβηγία θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, είπαν οι δικηγόροι του.

Το νορβηγικό δικαστήριο δήλωσε ότι οι νόμοι έκδοσης του κράτους ισχύουν μόνο για άτομα που είναι ήδη στη χώρα, και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι υποχρεωμένο να βγάλει απόφαση για το αν θα εκδόσει κάποιον που ζει εκτός της χώρας.

Ως μέρος της απόφασης, ο Σνόουντεν κλήθηκε επίσης να πληρώσει 7.000 κορώνες Νορβηγίας (741 ευρώ) στο κράτος για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top