Διεθνή

Δεν ξαναθέτει υποψηφιότητα ο Γιόακιμ Γκάουκ

joachim.medium.jpg

«Ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω τη Γερμανία, αλλά για λόγους υγείας δεν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα» δήλωσε επισήμως την Τρίτη ο γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ. Ο Γκάουκ θα είναι 77 ετών στις 17 Φεβρουαρίου του 2017 όταν το γερμανικό κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο και 82 όταν η δυνητική θητεία του θα έληγε αν επανεξελέγετο, οπότε η απόφασή του είναι λογική και τον τιμά, έγραψε ο γερμανικός Τύπος.

Ο Γιόακιμ Γκάουκ ήταν μια ευτυχής επιλογή για τη Γερμανία διότι ξανάδωσε στο προεδρικό αξίωμα την αίγλη που είχε χάσει μετά τις παραιτήσεις των δύο προηγούμενων προέδρων. Αν έθετε όμως και πάλι υποψηφιότητα τα κόμματα θα απαλλάσσονταν από την αναζήτηση ενός νέου προέδρου εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεδομένου ότι οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017. Έτσι η εκλογή προέδρου, η οποία γίνεται συνήθως συναινετικά από περισσότερα κόμματα, θα είναι στην συγκυρία αυτή ιδιαίτερα περίπλοκη.

Εάν τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, δηλαδή του χριστιανοδημοκρατικού και το σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατέληγαν σε έναν κοινό υποψήφιο τότε αυτό θα ερμηνευόταν ως ειλημμένη απόφασή τους για την συνέχιση της συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2017. Και φυσικά δεν το θέλουν ενόψει προεκλογικής εκστρατείας. Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνούσαν με τους Πράσινους, τότε η κοινή επιλογή θα παρέπεμπε επίσης σε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία τους, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν αμφότεροι.

Καθαρά αριθμητικά ένας κοινός υποψήφιος Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς Die Linke θα είχε μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί, ιδίως μετά τη στροφή προς τα αριστερά την οποία έχει υιοθετήσει τελευταία ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πρόσωπο κοινής αποδοχής των τριών κομμάτων δεν έχει όμως προταθεί.

Η θητεία του Γκάουκ λήγει στις 17 Μαρτίου 2017 και τα γερμανικά κόμματα έχουν αρκετό χρόνο για να πάρουν τη δύσκολη απόφασή τους. Προς το παρόν, μπορούν να προφασισθούν είτε ότι είναι πολύ νωρίς, είτε ότι δεν αρμόζει στον Γκάουκ και το αξίωμά του να ξεκινά η διαδοχολογία από τώρα.

Οι πιθανοί μνηστήρες

Πιθανός θεωρείται ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 67 ετών και υπουργός επί κυβερνήσεων του Χέλμουτ Κολ. Η υποψηφιότητά του είχε ξαναπέσει και το 2010 στο τραπέζι μετά την παραίτηση του Χορστ Κέλερ (CDU). Τελικά όμως είχε προταθεί -και εκλεγεί- ο Κρίστιαν Βουλφ (CDU). Ο Λάμερτ δε φείδεται κριτικής στο κόμμα και δεν διστάζει μάλιστα να ανακαλεί στην τάξη στη Βουλή ακόμα και την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις απολαμβάνει της υποστήριξης της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και έχει μεγάλες πιθανότητες να υποστηριχθεί και από το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). O Λάμερτ έχει επίσης συμπάθειες και στο κόμμα των Πρασίνων, όχι όμως και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, 60 ετών σήμερα, είναι ο αγαπημένος των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στη γερμανική πολιτική σκηνή. Λέγεται πως φλερτάρει με την ιδέα να γίνει πρόεδρος, αν και ο ίδιος το διαψεύδει: «Είμαι ευχαρίστως Υπουργός Εξωτερικών, το βλέπετε», έχει πει χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να τον απορρίπτει λόγω του ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον τον απορρίπτει και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Δύσκολα όμως θα τον υποστήριζε και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αφού τον θεωρεί πολύ αστό.

Ο χριστιανοδημοκράτης Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα τελείωνε ευχαρίστως την καριέρα του ως πρόεδρος της Γερμανίας, αν και ποτέ δεν έχει εκφράσει ανάλογη φιλοδοξία, ενώ πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σχετικά είχε υπεκφύγει να απαντήσει αν τον ενδιαφέρει το αξίωμα αυτό. Το θέμα της υγείας του αποτελεί βέβαια ένα ζήτημα, αν και ο ίδιος αναπτύσσει πολλές δραστηριότητες και ταξιδεύει συχνά χωρίς να φαίνεται κουρασμένος.

Η Γκέρντα Χάσελφελντ , 65 ετών, μέλος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) της Βαυαρίας θα είχε πιθανότητες δεδομένου ότι είναι γυναίκα και τα κόμματα θα ήθελαν μια γυναίκα πρόεδρο, αλλά προτίθεται να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση. Εχει διαφοροποιηθεί από τον επικεφαλής του κόμματός της (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ στο προσφυγικό και το κύρος της ξεπερνά τα όρια του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ενώ θεωρείται ότι έχει πολύ καλή επαφή και με την καγκελάριο Μέρκελ. Αρνείται ότι θα είναι υποφήφια, αλλά πρόσφατα της ξέφυγε η φράση «όλα στην ώρα τους», όταν ρωτήθηκε αν την ενδιαφέρει το αξίωμα.

Ο «πράσινος πρωθυπουργός» της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, είναι ο αγαπημένος οικολόγος πολιτικός των Γερμανών. Θεωρητικά θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη Στουγάρδη, την πρωτεύουσα του κρατιδίου, αλλά και αυτός έχει δηλώσει, όπως ο και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ, ότι ευχαρίστως παραμένει πρωθυπουργός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Αμυνας και εν δυνάμει αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017, θα μπορούσε θαυμάσια να είναι υποψήφια για την προεδρία και στην περίπτωση αυτή θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας. Παράλληλα θα απήλασσε την Μέρκελ από μία σοβαρή υποψηφιότητα για την καγκελαρία.

Η μεγάλη έκπληξη πάντως θα μπορούσε να προέλθει από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ η οποία έχει πει ότι θα αποφασίσει η ίδια πως θα τελειώσει η πολιτική της καριέρα.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top