Πολιτική

Διάβημα διαμαρτυρίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία της Αυστρίας

550_334_510470.jpg

Μετά από πρωτοβουλία νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται τις προσφυγικές ροές και με την υποστήριξη των βουλευτών των περιφερειών αυτών από τα άλλα κόμματα, κατατέθηκε σήμερα στην Αυστριακή Πρεσβεία διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ, ο οποίος για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης προτείνει το Αυστραλιανό μοντέλο να εφαρμοστεί στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «δηλώσεις, όπως αυτή του κου Υπουργού Εξωτερικών της φίλης Αυστρίας, που παρομοιάζουν τα νησιά αυτά με ανθρώπινες φυλακές δεν παραποιούν απλώς την πραγματικότητα, παράλληλα υποσκάπτουν τις τοπικές οικονομίες τους, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονται ενίσχυση περισσότερο από ποτέ».
Την επιστολή, την οποία υπογράφουν 10 βουλευτές, κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αθήνα 23/6/2016

ΠΡΟΣ: Πρεσβεία Αυστρίας
Υπόψιν. Αυτού Εξοχότης κας Πρέσβειρας της Αυστρίας

Θέμα : Διαμαρτυρία για δηλώσεις Αυστριακού ΥΠΕΞ.

Εξοχότατη κύρια Πρέσβειρα,

Μας προκαλούν εντύπωση και θλίψη οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, κου Sebastian Kurz, περί μετατροπής νησιών της Μεσογείου (Λέσβος, Λαμπεντούζα κ.ά) σε πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα πρότυπα του μοντέλου της Αυστραλίας. Θεωρούμε ότι παρόμοιες απόψεις όχι μόνο αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά, επιπλέον, αδικούν και τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών που, όπως ομολογούν όλοι οι συνεμπλεκόμενοι, έχουν συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να διαφυλαχτούν οι αξίες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Θα συμφωνήσετε, βεβαίως, ότι τα σύνθετα ζητήματα που σχετίζονται με προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν επιδέχονται μια αυστηρά τεχνοκρατική διαχείριση. ‘Αλλωστε, η σημερινή προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν πολεμικών και κοινωνικών συρράξεων, της φτώχειας, της ανισότητας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που και ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει τροφοδοτήσει και επιτείνει με τη στάση του και τις επιλογές του.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούν συνολικά 5,000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ζουν ειρηνικά στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας των νησιών αυτών. Παράλληλα οι αδύναμες τοπικές οικονομίες εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό, που αποτελεί το κύριο εισόδημα τους. Επομένως, δηλώσεις, όπως αυτή του κου Υπουργού Εξωτερικών της φίλης Αυστρίας, που παρομοιάζουν τα νησιά αυτά με ανθρώπινες φυλακές δεν παραποιούν απλώς την πραγματικότητα, παράλληλα υποσκάπτουν τις τοπικές οικονομίες τους, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονται ενίσχυση περισσότερο από ποτέ.

Όσον αφορά την Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά που έχουν επωμισθεί δυσανάλογο βάρος στο όλο εγχείρημα αντιμετώπισης των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τον κ. Kurz ότι ήταν ανέκαθεν και παραμένουν νησιά της τέχνης, του πολιτισμού, του φωτός, της αρμονίας, του κάλλους, της δημιουργίας, της ανθρωπιάς, της ελπίδας, και της αλληλεγγύης. Πρόκειται για τα ίδια εκείνα νησιά που δίδαξαν στην ανθρωπότητα πως ο «Μύθος» θα πρέπει να βιώνεται στο παρόν από εκείνους που πιστεύουν στην ανθρώπινη υπέρβαση, από αυτούς που δεν προεξοφλούν το μέλλον τους παθητικά και φοβικά αλλά επεμβαίνουν στο παρόν τους για ένα καλύτερο αύριο, εκπροσωπώντας πέρα από τον εαυτό τους ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Με Εκτίμηση,

Οι Βουλευτές Νησιών Ανατολικού Αιγαίου:

Ν. Λέσβου

Πάλλης Γιώργος

Αθανασίου Χαράλαμπος

Ν. Χίου

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μηταράκης Παναγιώτης

Ν. Σάμου

Σεβαστάκης Δημήτρης

Ν. Δωδεκανήσου

Γάκης Δημήτριος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Καματερός Ηλίας

Κόνσολας Μάνος

Κρεμαστινός Δημήτριος

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top