Διεθνή

Διαδηλωτές πέταξαν αυγά στον γάλλο υπουργό Οικονομίας

macron-735x452.jpg

Διαδηλωτές πέταξαν σήμερα αυγά στον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος για ένα μέρος της αριστεράς ενσαρκώνει τη στροφή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Ο υπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο Μοντρέιγ, στο ανατολικό Παρίσι, έγινε στόχος των διαδηλωτών που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα η οποία αμφισβητείται εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του AFP.

Οι διαδηλωτές έριξαν εναντίον του αυγά και του φώναζαν «πάρε δρόμο».

«Δεν μιλάω για ένα νομοσχέδιο με αυγά και ξυλοδαρμούς», απάντησε ο Εμμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας τη «βία» και την «επιθετικότητα» των διαδηλωτών.

Πρώην τραπεζίτης και ηλικίας 38 ετών, ο Μακρόν έχει μια ασυνήθιστη διαδρομή. Προστατευόμενος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, μπήκε στην κυβέρνηση το 2014 χωρίς να είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και χωρίς να έχει ποτέ εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα.

Έκτοτε διατηρεί το δικαίωμά του να μιλάει ελεύθερα, παίρνοντας μερικές φορές θέσεις αντίθετες σ’ αυτές της παράταξής του, κυρίως αναφορικά με τη φορολόγηση της περιουσίας ή τον χρόνο εργασίας.

Στις αρχές Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός πολιτικού κινήματος το οποίο ονόμασε «En marche!» (Εμπρός!), για το οποίο τόνισε ότι δεν είναι «ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς», τροφοδοτώντας τα ερωτήματα για τις φιλοδοξίες του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Αν και η θέση του αυτή τον έκανε το μαύρο πρόβατο ενός μέρους της αριστεράς, για την οποία ενσαρκώνει τη στροφή της κυβέρνησης προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, από την άλλη γοήτευσε ένα μέρος του εκλογικού σώματος που επιθυμούσε μια ανανέωση της πολιτικής προσφοράς.

Στις 22 Μαΐου, 34% των Γάλλων έλεγαν ότι θα ήταν ένας καλός πρόεδρος, όμως πρόσφατες πολεμικές αμαύρωσαν την εικόνα του.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει μια συνομιλία, πριν από δέκα ημέρες, ανάμεσα στον υπουργό και δύο διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον νόμο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στους οποίους ο Μακρόν εξηγεί πως «ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσουν ένα κοστούμι, είναι να δουλέψουν».

Μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν στη συνέχεια πως η κληρονομιά του υπουργού επανεκτιμάται από τις φορολογικές υπηρεσίες και θα πληρώσει φόρο για την περιουσία του αναδρομικά για το 2013 και το 2014.

Στις δημοσκοπήσεις δημοτικότητας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, είχε χάσει πέντε μονάδες.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top