Πολιτική

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

550_334_506947.jpg

Την προσπάθεια για επίτευξη ευρείας συναίνεσης σε ότι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση συνεχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Την προσπάθεια για επίτευξη ευρείας συναίνεσης σε ότι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση συνεχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα δεχτεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου διαδοχικά τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας θα ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο επαφών συναντώντας τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη ήδη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε αυτός να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Για να γίνει αυτό είναι ως γνωστόν απαραίτητη πλειοψηφία 200 εδρών, την οποία ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να συγκεντρώσει χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν είναι προσκεκλημένη στις συναντήσεις αυτές.

Αυτό δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι η ΝΔ τάσσεται εναντίον κάθε απόπειρας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις τόσο σε ότι αφορά στη διατήρηση ενός μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όσο και για το πλαφόν εισόδου στη βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει στους αρχηγούς απλή αναλογική και τη διατήρηση του πλαφόν εισόδου του 3% στη βουλή, που αποτελεί την πλειοψηφική άποψη στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδέχεται να προτείνει στον κ. Μητσοτάκη και τη δυνατότητα το πρώτο κόμμα ή ο ισχυρότερος σε ψήφους συνασπισμός κομμάτων να επωφεληθούν ενός μπόνους εφόσον υπερβούν το 40%.

Το μπόνους αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχεται σε 50 έδρες όπως σήμερα αλλά θα είναι πολύ μικρότερο. Την κατεύθυνση των συζητήσεων αυτών έδειξε άλλωστε την Τρίτη και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος (μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα) και της διατήρησης του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Πολιτικά, αυτό που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, καταλογίζοντάς της ότι δεν συναινεί σε απαραίτητες για το πολιτικό μας σύστημα θεσμικές αλλαγές, αλλά και να δυσκολέψει τόσο στον κ. Κουτσούμπα, όσο και στην κ. Γεννηματά στο να υιοθετήσουν μια αρνητική στάση στο θέμα της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top