Πολιτική

Διάλογος Παπαδημούλη με Μοσκοβισί – Ντομπρόβσκις για το ελληνικό πρόγραμμα

550_334_390330.jpg

Ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση της Ομάδας Εργασίας Οικ. Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group – FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος.

Στον διάλογο που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Mοσκοβισί και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο και Επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, οΑντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,είπε τα εξής:

«Κύριε Ντομπρόβσκις και κ. Μοσκοβισί, σήμερα μάς είπατε αρκετά θετικά νέα:

Πρώτον, ότι είσαστε σίγουροι πως μέσα στις επόμενες λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση – σημειώνω ότι έχει να ολοκληρωθεί αξιολόγηση ελληνικού προγράμματος δυο ολόκληρα χρόνια, από την άνοιξη του 2014.

Δεύτερον, ότι μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δόση των 7,5 δισ.

Τρίτον, ότι πιστεύετε πως το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο.

Και τέταρτον, ότι έσπασε πια το ταμπού. Και οι δανειστές πλέον δέχονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι από την πλευρά τους για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ για έξι χρόνια μια τεράστια ύφεση με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσπιστος απέναντι ακόμη και στις καλές ειδήσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα, μέσα στο Β’ Εξάμηνο του 2016 που θα εξετάσετε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρετε για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ποια θα είναι; Εξετάζετε το ενδεχόμενο πρόωρης αγοράς των δανείων του IMF από τον ΕSM -όπως έχει ήδη προταθεί από τον κύριο Ρέκλιννγκ, με αξιοποίηση του ποσού του προγράμματος, των 15 έως 20 δις που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μειωθεί το επιτόκιο αυτού του δανεισμού;

Όπως δεχτήκατε και ζητήσατε από την Ελλάδα αυτόν τον αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης προκειμένου να ικανοποιήσετε την απαίτηση του IMF -παρότι είπατε ότι κατά τη γνώμη σας μάλλον δεν χρειάζεται γιατί τα μέτρα θα αποδώσουν-, τώρα που το IMF για να μείνει στο πιλοτήριο του προγράμματος ζητά μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, η Κομισιόν τι θέση θα πάρει; Ξέρω ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εurogroup, εσείς όμως ως Κομισιόν, τι πιστεύετε;

Και επίσης, στην Ελλάδα, οι πάντες, και η κυβέρνηση Τσίπρα και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Στουρνάρας, Διοικητής της ΕΤΕ και πρώην Υπ.Οικ., λένε ότι χρειάζονται ρεαλιστικότερα, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, με επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Ποια είναι η θέση της Κομισιόν απέναντι σε αυτή την ιδέα;»

Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις απαντώντας σχετικά στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Αρκετές ερωτήσεις υποβάλλατε! Κατ’ αρχήν, η πρώτη δόση του προγράμματος αυτού καταβλήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, τώρα μιλούμε για τη δεύτερη δόση ουσιαστικά. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δις ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό.

Μιλήσατε για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο. Αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup, είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

Τώρα, για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημόσιου χρέους, πρόθεση είναι να μην υπερβούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα να μην υπερβούν το 20% του ΑΕΠ. Εν ανάγκη, έχει αποφασιστεί να γίνει και επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει».

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«(..) Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Η δόση αυτή, 10,3 δις, ένα σημαντικό ποσό, θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού.

(…) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top