Διεθνή

Die Welt: Το εκκωφαντικό φρενάρισμα της Ευρώπης

brexit1.jpg

«Το εκκωφαντικό φρενάρισμα της Ευρώπης», «Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου», «Άλμα στο κενό» είναι ορισμένοι από τους τίτλους στον γερμανόφωνο Τύπο σήμερα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Die Welt: Tο εκκωφαντικό φρενάρισμα της Ευρώπης

Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά σε ένα σαφές μήνυμα της λαϊκής βούλησης και η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε είναι πιθανόν μόνο η αρχή. Σε θέματα Ευρώπης το Βερολίνο καθίσταται παρά τη θέληση του ηγετική δύναμη.

Σχόλιο της Welt: Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου

Πρόκειται για ιστορικό δημοψήφισμα με ένα αποτέλεσμα το οποία θα συγκλονίσει την Ευρώπη: οι Βρετανοί ψήφισαν κατά της παραμονής τους στην Ε.Ε και οι (γερμανοί) σοσιαλδημοκράτες) ζητούν άμεση σύγκλιση της Βουλής.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Μια νίκη της δυσπιστίας

Η Βρετανία εγκαταλείπει τελικά όντως την Ε.Ε. Πίσω από αυτήν την απόφαση βρίσκεται ένα κατεπείγον θέμα, το οποίο αφορά όλες τις χώρες. Στο δυτικό κόσμο εξαπλώνεται μια νέα δυσπιστία. Στον βρετανικό προεκλογικό αγώνα χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα στοιχεία. Μέχρι και χάρτες με πιθανές χώρες μέλη της Ε.Ε. το Ιράκ και τη Συρία αναρτήθηκαν στα λεωφορεία. Εθνικιστές και λαϊκιστές βρίσκονται παντού σε άνοδο.

Süddeutsche Zeitung: Έμπλεοι φόβου προ της καταστροφής

Οι Βρετανοί επέλεξαν την οπισθοχώρηση αντί της επιθετικής αλλαγής. Αυτή είναι μια απάντηση από λάθος αιώνα. Για την Ε.Ε. η απόφαση των Βρετανών είναι μια ιστορική καταστροφή. Η Ε.Ε. υπέστη την πρώτη πραγματικά επώδυνη ήττα και φέρει τη σφραγίδα της αδυναμίας στο μέτωπο. Η εσωτερική της ισορροπία ανατρέπεται και το μήνυμα για τις αμφιταλαντευόμενες χώρες δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ειδικά στη Γερμανία η επιθυμία εξόδου θα ξυπνήσει όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος της. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Βρετανία ξυπνά σε πολλούς γείτονες παμπάλαιους φόβους για τη γερμανική κυριαρχία.

Νeue Züricher Ζeitung: Άλμα στο κενό

Η ετυμηγορία των βρετανών πολιτών βρίσκει την Ε.Ε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Σίγουρη είναι για την ώρα η έλλειψη σιγουριάς την οποία θα προκαλέσει αυτή η λαική απόφαση.

Die Presse: Kαι τώρα τι;

Η Μ. Βρετανία ψήφισε. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η Ευρώπη πρέπει να βρει ένα νέο τρόπο να συσπειρωθεί. Μετά την οικονομική και την προσφυγική κρίση είναι σαφές ότι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των λαών. Συζητήθηκε πολύ στη Βρετανία το θέμα της κρίσης χρέους , αλλά λίγα ειπώθηκαν για τις λύσεις. Προς τα πού πρέπει να πάει η Ευρώπη;

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top