Ελλάδα

Διεθνείς συμφωνίες «απειλούν» τη φέτα

feta.medium.jpg

Σε σοβαρό κίνδυνο εκτίθεται η παραγωγή της φέτας, στον βωμό της «πλήρους ελευθερίας της αγοράς» μέσα από διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλα κράτη και διακρατικούς οργανισμούς.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα» τίθεται βαθμιαία υπό κατάργηση, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια της κατοχύρωσης της ελληνικής παραγωγής φέτας, για την οποία στο παρελθόν δόθηκε σκληρή μάχη (με τη Δανία)  στο πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θεσμοθέτηση της ΠΟΠ αποτέλεσε συγκριτικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, από το οποίο ωφελείται η κτηνοτροφία και ο κλάδος της γαλακτομικής-τυροκομικής.

Ωστόσο, μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με  15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (SADC), η Ελλάδα εξασφάλισε τη δέσμευση ότι θα αναθεωρηθεί η συμφωνία σε βάθος πενταετίας από την Κομισιόν με στόχο να προστατευθεί η φέτα, όμως δεν πέτυχε την εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία ως ΠΟΠ.

Ύστερα από έλεγχο που έκανε η Ελληνική Πρεσβεία στη Νότια Αφρική, διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούν 47 «φέτες» από αγελαδινό γάλα –και όχι αιγοπρόβειο- εκμεταλλευόμενες την αυξημένη ζήτηση της ελληνικής παροικίας στο Γιοχάνεσμπουργκ, πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής.

Παράλληλα, για τον Σεπτέμβριο έχει προσδιοριστεί η συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, γνωστή και ως TTIP  (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), όπως και αυτή με τον Καναδά, οι οποίες προβλέπουν ανάλογη «απελευθέρωση», κάτι που θα γεμίσει τα ράφια με «φέτα Μόντρεαλ» και «λευκό τυρί Μανχάταν».

Επαγγελματίες της Ηλείας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φέτας, εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο εμπόριο, με συνέπεια την ύφεση και την ανεργία.

Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top