Πολιτική

Δούρου: Να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στη συλλογική πρόκληση

550_334_456215.jpg

«Tότε, το ζητούμενο ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ξένης κοινής γνώμης, σχετικά με τον αγώνα του λαού κατά της δικτατορίας. Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει το ίδιο. Οφείλουμε να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στη συλλογική πρόκληση. Την πρόκληση να αλλάξουμε τα δεδομένα».

Αυτό τόνισε η  Ρένα Δούρου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, με τίτλο «Στη Σκιά του Ποσειδώνα-Η ανταρσία του αντιτορπιλικού “Βέλος”».

Η περιφερειάρχης Αττικής πρόσθεσε πως «την αλλαγή θα την κερδίσουμε υπερβαίνοντας παθογένειες δεκαετιών και πεπερασμένα πολιτικά και κοινωνικά σχήματα. Επιλέγοντας να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και όχι των παλαιο-πολιτικών, που θεωρούν ότι με τα εργαλεία του χθες θα συνεχίσουν να καθορίζουν το σήμερα. Επιλέγοντας το πολιτικό κόστος. Και προκρίνοντας το αύριο».

Η ίδια, μάλιστα, χαρακτήρισε την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος» στις 26 Μαΐου 1973, «σπουδαία υπόθεση στον πυρήνα της», επισημαίνοντας:

«Φιλοσοφικά ιδωμένη, έχει να κάνει με μία πράξη υπέρτατου ηρωισμού, η οποία πέτυχε τον στόχο της- να πλήξει, δηλαδή, την καρδιά του στρατιωτικού καθεστώτος, και μάλιστα στο προνομιακό του πεδίο, εντός του στρατεύματος- χωρίς, ωστόσο, αυτή να τύχει της καθολικής αναγνώρισης που της άρμοζε».

Για τους πρωταγωνιστές του ηρωικού συμβάντος, τον κυβερνήτη Παππά, το πλήρωμα που τον ακολούθησε, μεταξύ των οποίων και ο νεαρός σημαιοφόρος Χατζηπέρος, η κ. Δούρου ανέφερε ότι επέλεξαν να μην εξαργυρώσουν τον ηρωϊσμό τους.

«Επέλεξαν τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια, πιστοί στο πνεύμα των δημοκρατικών ιδανικών, τα οποία υπερασπίστηκαν εκείνο τον Μάιο του 1973. Επέλεξαν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας, αδιαφορώντας για το τίμημα. Γιατί για την πράξη τους αυτή υπήρξε ένα τίμημα διαρκείας», σημείωσε.

Επίσης, προσδιόρισε το βιβλίο του Παν. Χατζηπέρου ως «χρήσιμο εργαλείο γνώσης του χθες και πυξίδας του σήμερα. Εργαλείο ιστορικό και σύγχρονο». Επεξήγησε την έννοια της ιστορικότητας λέγοντας ότι «θωρακίζει απέναντι στους σύγχρονους αρνητές των γεγονότων, που επιδιώκουν να απομειώσουν κάθε αντιστασιακή πράξη κατά της Χούντας, και την έννοια του σύγχρονου «γιατί δείχνει ότι όσα θεωρούνται αδύνατα, μπορούν να γίνουν δυνατά».

Όπως υπογράμμισε η περιφερειάρχης, το συγκεκριμένο εγχείρημα «δείχνει τη σπουδαιότητα ανάληψης της ατομικής ευθύνης στο όνομα των ιδανικών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ίσχυε τον Μάιο του ’73. Ισχύει το 2016. Χρειάζεται, απλά, πίστη, δύναμη και ευθύνη».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα για το Βιβλίο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μίλησαν ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης, ο συγγραφέας Γ. Μπαλούπης, ο στρατηγός Δ. Αλευρομάγειρος, ο πλοίαρχος Αριστ. Διαμαντής.

Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλοί εκ των συμμετεχόντων στην ανταρσία του Βέλους και στο Κίνημα του Ναυτικού, μεταξύ των οποίων η Χρ. Μουστακλή και η Βιβή Ζησιμοπούλου, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προσέδωσε στο ακροατήριο το προσκλητήριο νεκρών στη μνήμη των συναγωνιστών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top