Διεθνή

Έχασε το ISIS σημαντική αεροπορική βάση κοντά στη Σύρτη

2011-10-10t210212z_1269315213_gm1e7ab0dw

Ταξιαρχίες που συμμαχούν με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν την αεροπορική βάση Γκαρνταμπίγια που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στα νότια από το προπύργιο της οργάνωσης στη Σύρτη.

Ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ Γκασρί αξιολόγησε την κατάληψη της βάσης, περίπου 20χλμ από το κέντρο της Σύρτης, στρατηγικά σημαντική, καθώς απέκοψε τις οδούς εφοδιασμού του ISIS και «εγκλώβισε περαιτέρω» τους τζιχαντιστές μέσα στην πόλη.

Ανέφερε ότι τρεις μαχητές των ταξιαρχιών σκοτώθηκαν και περίπου πέντε τραυματίστηκαν στις μάχες του Σαββάτου.

Οι ταξιαρχίες, που αποτελούνται κυρίως από μαχητές από τη δυτική πόλη Μισράτα, εξώθησαν τους τζιχαντιστές του, οδηγώντας τους σε οπισθοχώρηση προς τα προάστια της Σύρτης από τα δυτικά, μετά από συγκρούσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η αντεπίθεση τους ξεκίνησε – μετά την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους προς την Μισράτα – στις αρχές Μαΐου.

Στις αρχές της εβδομάδας, στα ανατολικά της χώρας, ένας ξεχωριστός σχηματισμός δυνάμεων, που ελέγχει τερµατικούς σταθµούς πετρελαίου και δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση ενότητας, κατέλαβε δύο μικρές πόλεις από το ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Σύρτη πέρυσι, αποκτώντας έτσι την πιο σημαντική βάση του εκτός της επικράτειας της Συρίας ή του Ιράκ στις λιβυκές ακτές.

Οι δυτικές δυνάμεις ελπίζουν πως η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση που εγκαταστήθηκε στην Τρίπολη τον Μάρτιο μπορεί να συνενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης για να συντρίψουν το ISIS.

Ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης Φάγεζ Σαράτζ δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως είναι πολύ νωρίς για να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την μάχη κατάκτησης της Σύρτης, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα του οι δυνάμεις της Λιβύης θα ενωθούν για να επανακαταλάβουν την πόλη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σύρτης – περίπου 80.000 – πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

«Είμαστε ανήσυχοι τώρα, καθώς οι τζιχαντιστές του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) κρύβονται ανάμεσα σε άμαχους πολίτες μέσα στην πόλη» της Σύρτης, σημείωσε χθες ο Γκαρσί.

Δεκάδες μαχητές των ταξιαρχιών έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις μάχες των περασμένων μηνών.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top