Οικονομία

Εφάπαξ: Ένας στους δύο που περιμένουν τρια χρόνια θα το δουν ψαλιδισμένο

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Μετά από τρία χρόνια αναμονής οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να περιμένουν ένα ή και ενάμισι χρόνο ακόμα για την καταβολή του ψαλιδισμένου εφάπαξ!  

Τους επόμενους 12-18 μήνες θα διατεθούν τα 663 εκατομμύρια για την πληρωμή των εφάπαξ, από την δόση που θα εκταμιευτεί – όπως τόνισε στη Βουλή ο  υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος – ενώ άλλα 400 έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις εισφορές των υπαλλήλων. 

Από τους 62.000 που περιμένουν στην ουρά, 28.000 που συνταξιοδοτήθηκαν από το δημόσιο μετά την 1/1/2014 είναι διπλά άτυχοι καθώς θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο λόγω γραφειοκρατίας. 

Αιτία της νέας καθυστέρησης είναι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού του βοηθήματος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2014 και μετά που προβλέπεται στην πρόσφατη τροπολογία (ψηφίστηκε χθες). Λόγω των αλλαγών είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά και να γίνει εξ αρχής η επεξεργασία των στοιχείων προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του εφάπαξ οι εισφορές που κατέβαλαν την 5ετία 2008-2013. 

Ο ασφαλιστικός νόμος όριζε ως βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια πριν την αποχώρηση. Αν δεν υπήρχε η αλλαγή που στοχεύει στη θέσπιση ενιαίων κανόνων, το ταμείο πρόνοιας υπολόγιζε ότι θα μπορούσαν να πληρωθούν όλα τα εκκρεμή εφάπαξ μέχρι τις 31/12/2017. 

Υπενθυμίζεται πως το νέο εφάπαξ είναι άθροισμα δυο τμημάτων:

– Τα χρόνια μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας. 

– Από 1/1/2014 ισχύει νέο σύστημα που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας. Αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της αμέσως προηγούμενης τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση. 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top