Οικονομία

Εισήγηση – βόμβα για τις ομαδικές απολύσεις

550_334_513506.jpg

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη

«Δούρειο ίππο» για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ενδέχεται να αποτελέσει η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αρνείται σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα διενέργειας ομαδικών απολύσεων.

Η εισήγηση και η μελλοντική απόφαση που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα δημιουργεί αρνητικό υπόβαθρο ενόψει της επικείμενης αναμόρφωσης των εργασιακών που πρέπει να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να αποτελέσει και το εφαλτήριο προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κλιμακώσει την πίεση του απέναντι στην κυβέρνηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, πλέον τέτοια ζητήματα κρίνονται όχι από τον υπουργό Εργασίας, αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο προΐσταται ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας Εργασίας.

Η εισήγηση του εισαγγελέα έρχεται μετά από προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και εμπορία τσιμέντου διαθέτοντας τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Αγριά Βόλου, Αλιβέρι και Χαλκίδα), από το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής τσιμέντου, αποφάσισε την οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας που απασχολούσε 236 εργαζομένους.

Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να εγκριθεί το σχέδιο ομαδικών απολύσεων, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του υπουργού και το ΣτΕ υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αφενός, με την οδηγία 98/59/ΕΚ και, αφετέρου, με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρα 49 και 63 ΣΛΕΕ).

Βάσει αυτών των ερωτημάτων, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε κατά του «βέτο» από τον υπουργό Εργασίας για την έγκριση ή όχι ομαδικών απολύσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top