Ελλάδα

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην πλατεία Αριστοτέλους για την παιδική εργασία

paidiki.medium.jpg

Με τη φράση «βρέξει χιονίσει, οι εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει θα γίνουν, καθώς είμαστε εξοπλισμένοι και με τέντες, ώστε να προφυλάξουμε τους καλεσμένους μας», η Αντζελίνα Κάτση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς προκειμένου να δώσουν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Μ.Κ.Ο PRAKSIS, που γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της παιδικής εργασίας.

Αναλυτικότερα οι δράσεις: Θεατρικό σκετσάκι από εθελοντές και στελέχη της PRAKSIS, δημιουργικό παιχνίδι με το κινητό σχολείο για τους μικρούς φίλους, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, μουσικοχορευτικά δρώμενα, ομάδα Κλόουν – AposseAdesse Art Group και διαδραστική ενημέρωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS, που έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, από το 2009, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ ξεκίνησε τη δράση του Mobile School, του κινητού σχολείου που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα Mobile School αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) με βασικό στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών και πραγματοποιεί παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στόχος των δράσεων είναι η προσέγγιση παιδιών που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη, μέσα από μια δράση καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Μέσα από τις παρεμβάσεις της στους καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα τον καταυλισμό της Περαίας, η PRAKSIS είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σταθερό ρόλο στο πλαίσιο του καταυλισμού και να εξασφαλίσει ένα κλίμα αποδοχής και συνεργασίας με την κοινότητα. Αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη των οικογενειών στους ανθρώπους του προγράμματος και η δυνατότητα που δίνουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν στις παρεμβάσεις. Παρά το συγκεχυμένο κλίμα και τις διαρκείς μετακινήσεις που συναντώνται στις κοινότητες Ρομά, πολλά παιδιά του καταυλισμού της Περαίας,έχουν περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας στις παρεμβάσεις της PRAKSIS με το κινητό σχολείο.

Ο στόχος σήμερα παραμένει ο ίδιος, «η διάνοιξη των οριζόντων των νέων παιδιών και η εμφύσιση της ικανότητας εξάπλωσης των δυνατοτήτων τους, πέρα από το προκαθορισμένο», μας επισήμανε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top