Πολιτική

Εκνευρισμός για τα «βαρίδια» στην αλλαγή σελίδας

2538490.jpg

Να τελειώσει και με τις… εκκρεμότητες των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου θέλει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να σηματοδοτήσει και επίσημα την αλλαγή σελίδας και ατζέντας που αναμένεται να δώσει τις απαιτούμενες ανάσες στο κυβερνητικό επιτελείο.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Αν και στην κυβέρνηση θεωρείται βέβαιη η λύση πιθανότατα σήμερα για τις «ουρές» της αξιολόγησης (Ελληνικό, ακαταδίωκτο στελεχών Υπερταμείου και πώληση του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ) είναι έκδηλος ο εκνευρισμός για τα αλλεπάλληλα προσκόμματα που δεν επιτρέπουν τη στροφή στην κανονικότητα και τις νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές που προωθεί το Μαξίμου, ενώ η καθυστέρηση έχει άμεση επίπτωση και στις αποφάσεις της ΕΚΤ για το waiver και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πέραν των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση της δόσης έντονη είναι η ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο για το «προπέτασμα καπνού» με τα εργασιακά και τα σενάρια για 13ο και 14ο μισθό. Στην κυβέρνηση δεδομένου ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από τους δανειστές, παρά μόνο έχει προταθεί από το ΣΕΒ και έχει απορριφθεί, αποδίδουν τα εν λόγω δημοσιεύματα σε «ευσεβείς πόθους» και στην αντιπολίτευση, κοιτώντας προς τη Νέα Δημοκρατία που όπως τονίζουν «αναζητά αφήγημα».

Μέσα πάντως σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα Ποσειδώνια 2016 αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά του κλεισίματος της αξιολόγησης και της συμφωνίας για το χρέος, δίνοντας εκ νέου έναν αναπτυξιακό – επενδυτικό τόνο στην ατζέντα της κυβέρνησης και καλώντας τον εφοπλισμό για στήριξη της επενδυτικής προσπάθειας. Ενδεικτικό είναι ότι υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία έκλεισε ο κύκλος αβεβαιότητας και ύφεσης των τελευταίων ετών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται εξάλλου το Μαξίμου και με αφορμή τον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται στη Βουλή εκτιμάται ότι σύντομα θα μπορέσει να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, με τον αρμόδιο υπουργό να κάνει λόγο για 15.000 θέσεις εργασίας. «Επιδιώκουμε ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης θα κατανέμονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» σημείωσε στην αρμόδια Επιτροπή ο κ. Σταθάκης.

Αλλαγή ατζέντας με Συνταγματική Αναθεώρηση

Παράλληλα, το Μαξίμου έβαλε μπροστά τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου αποφασίστηκε η παρουσίαση της πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για ριζοσπαστικές αλλαγές κατόπιν διευρυμένου διαλόγου με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συσταθεί σχετική Επιτροπή από επιστήμονες και συνταγματολόγους για την επεξεργασία των προτάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή θα μετέχουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Χρυσόγονος και άλλοι συνταγματολόγοι με «προοδευτικό» πρόσημο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα «μικρά» του εκλογικού νόμου

Παράλληλα στο μέτωπο του εκλογικού νόμου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε εξερχόμενος του Μαξίμου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα είναι στη βάση της «άδολης αναλογικής», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του μπόνους από 50 σε 20 ή 30 έδρες, με το «δώρο» να κατανέμεται ακόμα και στο κόμμα που έρχεται δεύτερο, το οποίο, όμως θα έχει προβλέψει να προχωρήσει σε προεκλογική προγραμματική συμφωνία με άλλον ή άλλους σχηματισμούς. Παράλληλα, θα προβλέπεται «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών. Στο Μαξίμου έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο άμεσα και όχι παραμονές εκλογών, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να κάνει λόγο για προσπάθεια διάσωσης την ύστατη στιγμή. Πάντως, οι αλλαγές του εκλογικού νόμου αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να θέσουν νέα δεδομένα στις ζυμώσεις της Κεντροαριστεράς και εν γένει του πολιτικού τοπίου.

Τέλος, σήμερα ανοίγει η αυλαία και για το Online μητρώο με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Στο Μαξίμου ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην εν λόγω πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά όπως τονίζουν μετά το τηλεοπτικό τοπίο θα μπει μία τάξη στο διαδίκτυο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση μονάχα όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην εν γένει εξυγίανση της διαδικτυακής ενημέρωσης και τις «γαλέρες» του ίντερνετ.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top