Οικονομία

Εκπνέει η προθεσμία με πέντε «καυτά» προαπαιτούμενα

550_334_421024.jpg

Μηδενική ανοχή σε παρεκκλίσεις καθυστερήσεις και αναβολές έδειξαν οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι καθυστέρησαν για άλλη μια φορά την έγκριση της δόσης των 7,5 δισ.ευρώ δίνοντας τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση και των εκκρεμοτήτων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Η ανυποχώρητη αυτή στάση, έχει υποχρεώσει μέχρι στιγμής την Κυβέρνηση στην αποδοχή του δημοσιονομικού κόφτη και το δικαίωμα βέτο που θα έχουν στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων για τα μέλη της διοίκησης που θα διορίζονται από τους θεσμούς .

Στο θέμα όμως των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού και του ΟΤΕ η σκληρή στάση έχει και άλλα αίτια. Η πίεση για το Ελληνικό είναι μάλλον συμβολική αφού η αξιοποίηση των 6200 στρεμμάτων του ακινήτου είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που τρέχει σήμερα στην χώρα μας και η πρόοδος της έχει καθυστερήσει υπερβολικά

Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού τον Μάρτη του 2014, η σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, με την κοινοπραξία Global Investment Group στην οποία εκτός από τη Lamda Development συμμετέχουν η εταιρεία Al Maabar, η οποία έχει την έδρα της στο Άμπου Ντάμπι και η κινεζική εταιρεία Fosun

Έκτοτε, μεσολάβησε η αλλαγή της Κυβέρνησης και η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε ότι αφορά τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των 915 εκ. ευρώ, των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ζητούν οι όμοροι δήμοι. Για τον λόγο αυτό συστήθηκε ομάδα έργου που ασχολήθηκε με το θέμα. Τον περασμένο Ιούλιο, έγινε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι μέσα στις 9 αποκρατικοποιήσεις που θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέχρι και τα μέσα του 2016 περιλαμβάνεται και η κύρωση της τελικής σύμβασης του Ελληνικού από την Βουλή ως το τέλος Ιουνίου. Από τα τέλη Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση για την αναβολή ενός μήνα της κύρωσης της σύμβασης του Ελληνικού . Αρχές Ιουνίου και ενώ υπάρχει από τις 24 Μαΐου συμφωνία για το κλείσιμο των πολύ μεγάλων θεμάτων της αξιολόγησης το Ελληνικό βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα .

Εκεί πάτησαν χθες οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της νέα συμφωνίας ώστε να υπάρχει άμεσα κύρωση της από την Βουλή . Η Κυβέρνηση έσπευσε από χθες να ανταποκριθεί κλείνοντας για σήμερα συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη με την κοινοπραξία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης που θα πάει στην Βουλή.

Ο ΟΤΕ

Στο θέμα του ΟΤΕ η πραγματική αιτία επίσπευσης της διαδικασίας της μεταβίβασης του 5% από το 6% που κατέχει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ είναι κυρίως το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom να πάρει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Οργανισμό στον οποίο κατέχει ήδη 40% .

Η υποχρέωση της αξιοποίησης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και με την DT να έχει αυτόματα το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στην εξαγορά του, χάθηκε από το τέλος του 2015 στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και φυσικά την αντίδραση της Κυβέρνησης – τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα τους 2016 – σε κάθε είδους αποκρατικοποίηση.

Το πλήρωμα του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήρθε μέσα από το τρίτο μνημόνιο. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως πρόβλεψη μετά την μεταβίβαση του ποσοστού του ΟΤΕ ότι θα ορίζονταν σύμβουλος πώλησης μέσα στον Μάιο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καν η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ. Με δεδομένο λοιπόν το ενδιαφέρον και του Γερμανικού Τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και αυτό το θέμα έγινε προαπαιτούμενο για την δόση των 7,5 δισ. ευρώ .

Αν και αυτά θέματα κλείσουν εντός του τελεσιγράφου των θεσμών θα γίνει μια επιστολή συμπληρωματική της έκθεσης συμμόρφωσης (Compliance report) που θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο και τις εκκρεμότητες για τις αποκρατικοποιήσεις .

Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε νέα συνεδρίαση που θα ληφθεί μάλλον στο Euro working group που θα γίνει την Πέμπτη οπότε και θα ανοίξει ο κύκλος της έγκρισης της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top