Ελλάδα

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι έξι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ

08ACD1305D1B59A65E2724FCD7A2FF87.jpg

Η υπόθεση είχε προκαλέσει στο παρελθόν έντονη αντίδραση των θεσμών, οι οποίοι ενόψει της δημιουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων οι θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας και για τους τεχνοκράτες που θα εμπλακούν στις αποκρατικοποιήσεις.

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που αντιμετώπιζαν κατηγορία απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, για την υπόθεση πώλησης και εκμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου.

Η δίωξη σε βάρος τους είχε ασκηθεί μετά από έρευνες των εισαγγελέων Διαφθοράς Αγγελικής Τριανταφύλλου και Ιωάννη Σέβη, οι οποίοι τους καταλόγισαν στο εισαγγελικό πόρισμα ευθύνες για τη ζημιά που επήλθε στο Δημόσιο από την πώληση και την εκμίσθωση των συγκεκριμένων ακινήτων.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις αλλοδαποί τεχνοκράτες, υποστήριξαν ενώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς Κωνσταντίνου Σαργιώτη ότι ο ρόλος τους στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν γνωμοδοτικός και δεν ήταν αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις.

Η υπερασπιστική τους γραμμή, όπως εκφράστηκε από τους δικηγόρους τους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γιάννη Γιαννίδη, είναι πως οι εμπειρογνώμονες δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για απιστία καθώς δεν είχαν εκ των πραγμάτων διαχειριστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου.

Η ποινική εμπλοκή των αλλοδαπών τεχνοκρατών στην υπόθεση είχε προκαλέσει στο παρελθόν έντονη αντίδραση των θεσμών και είχε αποτυπωθεί σε συνομιλία δημοσιοποιημένη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ρύθμιση που ισχύει δεν μπορούν να διωχθούν για τις αποφάσεις τους περί αποκρατικοποιήσεων, έτσι διώχθηκαν μόνον οι εμπειρογνώμονες, ενώ ενόψει της δημιουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων οι θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας και για τους τεχνοκράτες που θα εμπλακούν στις αποκρατικοποιήσεις.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top