Οικονομία

ΕΝΦΙΑ με αντικειμενικές αξίες και το 2017!

550_334_450965.jpg

Έναν ακόμα χρόνο στη διάρκεια του οποίου οι φόροι ακινήτων και κυρίως ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις πραγματικές εμπορικές τιμές θα υποστούν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με το Euro2day.

Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, προβλέφθηκε νέα αναβολή της αντικατάστασης των αντικειμενικών αξιών από τις εμπορικές για τον Ιούνιο του 2017, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ και το επόμενο έτος θα υπολογιστεί επί πλασματικών τιμών.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ακόμα και μετά την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 5% έως και 20% την οποία προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν υψηλότερες έως και κατά 30%-40% σε σχέση με τις εμπορικές εξαιτίας της βύθισης της αγοράς ακινήτων.

Το τρίτο Μνημόνιο το οποίο συνόδευσε το πακέτο χρηματοδότησης των 86 δισ. ευρώ προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Προβλεπόταν μάλιστα η σύσταση ειδικής επιτροπής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση αυτής της βάσης δεδομένων με στοιχεία αγοράς ώστε να ξεπεραστεί το στρεβλό σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση στα τέλη του περασμένου έτους, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προέβλεπε τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Παρά τις επιτροπές, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα, θα αρχίσει ένα χρόνο ακόμα.

Επειδή δε, ο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες τιμές την 1η Ιανουαρίου και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την ίδια ημερομηνία και του χρόνου – στην καλύτερη περίπτωση εάν δεν υπάρξουν ανατροπές- οι φορολογούμενοι θα λάβουν το ίδιο ραβασάκι με φέτος. Αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για τουλάχιστον 500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους είτε οικόπεδα, είτε ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οπότε πιάνονται για πρώτη φορά και στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου και ο κ. Αλεξιάδης έχει διαμηνύσει ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2016.

Μετά τις πρόσφατες αναδρομικές αλλαγές, τα εκκαθαριστικά θα είναι φουσκωμένα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων αυξήθηκε για νοικοκυριά με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 νοικοκυριά τα οποία έμεναν στο απυρόβλητο όσον αφορά τον συμπληρωματικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο μετά την μείωση του αφορολογήτου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις έως και 25% προβλέπονται και για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, ενώ αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου τα οποία θεωρούνται αγροτεμάχια μπαίνουν για πρώτη φορά στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Για πρώτη φορά, άλλωστε μπαίνει φόρος και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα νομικά πρόσωπα.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 τα οποία αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top