Διεθνή

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις οι 27 μετά το Brexit

30086759727890B0BD8974C9E3671E43.jpg

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο», τονίζουν οι 27, μετά την πρώτη συνάντησή τους χωρίς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του 21ου αιώνα έστειλαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., μετά το ανεπίσημο γεύμα που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να διαμορφωθεί ένας πρώτος οδικός χάρτης για τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο αλλά και ένα πρώτοι κοινό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ενωμένης Ευρώπης, που για πρώτη φορά χάνει ένα μέλος της.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι 27 ηγέτες παραδέχονται ότι οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν περισσότερα από αυτούς σε μέτωπα της ασφάλειας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, και στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, με έναν τρόπο που μας ενώνει, ειδικά για το συμφέρον των νέων», επισημαίνουν.

Οι ηγέτες αναφέρουν πως από σήμερα αρχίζει μία περίοδος πολιτικής σκέψης που θα οδηγήσει σε κίνητρα για «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» που αποσκοπούν στο καλό της Ευρώπης και δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο», τονίζουν οι 27, στέλνοντας μήνυμα ότι θα παλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα μείνει ενωμένη παρά τους τριγμούς που προκαλεί το Brexit.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι προϋπόθεση για να επιτραπεί η πολύτιμη πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι το Λονδίνο να σεβαστεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την ελευθερία κίνησης ανθρώπων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία που να περιορίζει την μετανάστευση των ευρωπαίων πολιτών.

Οι ηγέτες καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό τις επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο από την Ε.Ε., χωρίς όμως να θέτουν κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Αποσαφηνίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, ανεπίσημη ή επίσημη, έως την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την Ένωση.

Το Άρθρο 50 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ έως τώρα και προβλέπει διαδικασία έως και δύο ετών για την έξοδο μίας χώρας. Η διαπραγμάτευση μπορεί να παραταθεί μόνο με την ομόφωνη γνώμη και των 27 εταίρων.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση ΕΔΩ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top