Πολιτική

Ενστάσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τις επίμαχες τροπολογίες

vouli-735x459.jpg

Με ενστάσεις της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, η οποία αφορά κυρώσεις συμβάσεων της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο καθώς και τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της να συζητηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούν την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε εύλογες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν σήμερα οι νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και μέσα στον Ιούνιο να εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Υπενθύμισε παράλληλα ότι και στο παρελθόν, την περίοδο 2010-2014, ακολουθήθηκε επανειλημμένα η ίδια διαδικασία τουλάχιστον, όπως είπε, 20 φορές, καθώς υπήρχαν έκτακτες συνθήκες στη χώρα.

«Δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε σήμερα πιο σωστά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό να γίνει καθεστώς», παρατήρησε ο κ. Βούτσης.

Διαβεβαιώσεις Καμμένου για τα ειδικά μισθολόγια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείου του έχει βρει όλους τους κωδικούς και από πού θα γίνουν οι περικοπές που θα καλύψουν τα αντίστοιχα ποσά για τις Ένοπλές Δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ειδικά μισθολόγια τους.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, τονίζοντας ότι ενισχύουν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδα -Ισραήλ, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ποτέ δεν πρόκειται να εμπλακούν ή να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη χώρα μας με συμμαχικές ή φιλικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», διευκρίνισε ότι «αφορά ουσιαστικά τον μετασχηματισμό του FIR» και τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα υφιστάμενα εναέρια σύνορα.

«Από τη μεριά των νατοϊκών δυνάμεων υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», ανέφερε ο κ. Καμμένος, και σημείωσε ότι οι παραβιάσεις γίνονται μόνο από την Τουρκία, ωστόσο τις τελευταίες 15 μέρες «υπάρχει μεγάλη μείωση».

Τις συμφωνίες ψήφισαν επί της αρχής όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που τις καταψήφισε όλες, και τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε «παρών» για τη συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ και όχι για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top