Διεθνή

Εντείνεται η προεκλογική κόντρα Χίλαρι – Τραμπ

3D08CA6D0D3FE4C0C54D80EF950A160D.jpg

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και από τις ηγετικές μορφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα ψηφίσει τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο άντρες. Σύμφωνα με το BBC, ο Πολ Ράιαν έγραψε για την απόφασή του «έχουμε περισσότερα κοινά από αυτά που διαφωνούμε».

Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και από τις ηγετικές μορφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα ψηφίσει τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο άντρες. Σύμφωνα με το BBC, ο Πολ Ράιαν έγραψε για την απόφασή του «έχουμε περισσότερα κοινά από αυτά που διαφωνούμε».

Ο Ράιαν ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή επιφυλακτικός στο να εκφράσει επίσημα την πολιτική υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τραμπ. «Θα ψηφίσω το φθινόπωρο για τον Τραμπ. Πιστεύω ότι ο ίδιος θα βοηθήσει ώστε η πολιτική ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων να αποκτήσει νομική υπόσταση», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μέτωπο σύγκρουσης Τραμπ-Κουρίελ
Στο μεταξύ, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κλιμακώνει τις προσωπικές επιθέσεις του κατά του ομοσπονδιακού δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση για το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Τραμπ», υποστηρίζοντας ότι ο δικαστής βρίσκεται σε διαμάχη μαζί του, εξαιτίας της μεξικανικής καταγωγής του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μηνύσεις, καθώς κατηγορείται ότι εξαπάτησε χιλιάδες υποψηφίων σπουδαστών που πλήρωσαν πάνω από 35.000 δολάρια προκειμένου να συμμετέχουν σε σεμινάρια στα οποία ο Τραμπ θα εξηγούσε τις επενδυτικές στρατηγικές που εφάρμοζε στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο δικαστής που γεννήθηκε και σπούδασε στην Ιντιάνα, από Μεξικανούς μετανάστες, είναι εχθρικός απέναντί του, εξαιτίας των προεκλογικών θέσεων που έχει εξαγγείλει για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και της υπόσχεσης που έχει δώσει να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό.

«Εγώ χτίζω ένα τείχος. Είναι μία διαμάχη συμφερόντων», δήλωσε ο Τραμπ σύμφωνα με την Wall Street Journal. Παράλληλα, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο δικαστής είναι πρώην συνάδελφος και φίλος ενός από τους μηνυτές του στην υπόθεση του πανεπιστημίου. Ο δικαστής και ο δικηγόρος έχουν συνεργαστεί ως ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, ενώ ο δικηγόρος Τζέισον Φορτζ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal υποστήριξε ότι δεν είχε σχέσεις σε κοινωνικό επίπεδο με τον Κουρίελ. «Ούτε η καταγωγή του Κουρίελ, ούτε το γεγονός ότι οι καριέρες μας διασταυρώθηκαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ πριν από μία δεκαετία ευθύνονται για τις ενέργειες του Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φορτζ.

Νομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ μπορεί ν’ αντιμετωπίσει συνέπειες για τα όσα καταλογίζει στο δικαστή, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εκτιμούν ότι ο Κουρίελ δεν έχει πρόθεση να κινηθεί νομικά εναντίον του. Ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τα όσα έχει δηλώσει για τους Μεξικανούς μετανάστες, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «εγκληματίες και βιαστές».

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης υποσχεθεί την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οικονομικό κόστος του οποίου θα ζητήσει να το καλύψει η μεξικανική κυβέρνηση.

Κλίντον: Επίθεση κατά Τραμπ
Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, άσκησε σκληρή κριτική στις θέσεις εξωτερικής πολιτικής που εξαγγέλλει ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ατζέντα του «επικίνδυνα ασυνάρτητη», σε μια προσπάθεια να τον παρουσιάσει πολιτικά επικίνδυνο και μη σοβαρό.

Παράλληλα, η Κλίντον προσπάθησε με σαρκαστικό τρόπο ν’ ανασκευάσει τις δηλώσεις του Τραμπ και μίλησε για την ανεπάρκειά του να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι, τόνισε ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο μπορεί ν’ αρχίσει πυρηνικό πόλεμο απλά επειδή «κάποιος μπορεί να προσβάλλει την εξαιρετικά υποχόνδρια κρίση του».

«Οι ιδέες του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απλά διαφορετικές, είναι επικίνδυνα ασυνάρτητες. Δεν είναι πραγματικές ιδέες, αλλά μια σειρά από παραληρήματα, προσωπικές απόψεις και εξοργιστικά ψέματα», πρόσθεσε μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Η Κλίντον προχώρησε στα παραπάνω σχόλια, καθώς προσπαθεί να μετατοπίσει την στόχευση της προεκλογικής εκστρατείας στη διεξαγωγή των γενικών εκλογών, με βασικό αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας στο περιθώριο τον συνυποψήφιό της, γερουσιαστή από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς. Η ομιλία της, έγινε ενόψει των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Καλιφόρνια στις 7 Ιουνίου.

«Η διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον»
Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και ιδιαίτερα το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον προβληματίζονται στην επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής που θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ψυχολογικά απρόβλεπτο και πολιτικά απερίσκεπτο Ντόναλτ Τραμπ που κατόρθωσε να επικρατήσει έναντι 16 αρχικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Οι οπαδοί του Τραμπ αναφέρονται στη Χίλαρι Κλίντον και την αποκαλούν «η διεφθαρμένη Χίλαρι» δίνοντας έμφαση και στις προσωπικές απιστίες του συζύγου της, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Από την άλλη μεριά, τα σχόλια της Κλίντον στέλνουν ένα μήνυμα ότι η ίδια δεν πτοείται από τις προσωπικές επιθέσεις του Τραμπ, ενώ μπορεί ν’ αντιμετωπίσει και να νικήσει σ’ έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα μαζί του. «Μας λέει ότι διαθέτει εμπειρία στην εξωτερική πολιτική επειδή διαχειρίζεται τη διοργάνωση για την επιλογή της Miss Universe στη Ρωσία», δήλωσε η Κλίντον, ενώ προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα διαχειριστεί την αμερικανική οικονομία «όπως ένα από τα καζίνο του».

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η Κλίντον προέβλεψε ότι θα δεχόταν επίθεση από τον Τραμπ για τα σχόλια της στο Twitter. Έτσι, κι έγινε: «Μια κακή παράσταση από τη διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον». «Διαβάζοντας άκομψα από τον τηλεϋποβολέα». «Δεν ήταν καν προεδρική!», έγραψε ο Τραμπ για την ομιλία της Κλίντον.

Επεισόδια στο Σαν Χοσέ
Επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη μεταξύ υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και διαδηλωτών πριν και μετά την ομιλία του στο Σαν Χοσέ, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Καλιφόρνια. Τοπικά και τα ομοσπονδιακά ΜΜΕ ανάρτησαν τηλεοπτικά στιγμιότυπα στο Διαδίκτυο που δείχνουν το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ και διαδηλωτών, μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της πόλης, όπου οι διαδηλωτές πιάστηκαν στα χέρια με τους υποστηρικτές του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Εκατοντάδες διαδηλωτών κρατούσαν μεξικανικές σημαίες , φώναζαν συνθήματα κατά του Τραμπ, έκαψαν διαφημιστικά καπέλα του, αλλά και τουλάχιστον μία αμερικανική σημαία, έξω από το χώρο της συγκέντρωσης. 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top