Διεθνή

Έως και 90.000 οι παγιδευμένοι άμαχοι στη Φαλούτζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

CAC8452348707EFBA45305919BC0B694.jpg

Ακόμα και στους 90.000 ενδέχεται να ανέρχονται οι άμαχοι που είναι παγιδευμένοι μέσα στην πολιορκημένη πόλη της Φαλούτζα, στο Ιράκ, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, που αναθεώρησαν δραματικά επί τα χείρω τους προηγούμενους υπολογισμούς τους για περίπου 50.000 παγιδευμένα άτομα.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στη Βαγδάτη η συντονίστρια του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λίζε Γκράντε, προειδοποίησε οι άμαχοι μπορεί να αντιμετωπίζουν «οδυνηρή» κατάσταση στην πόλη, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

«Υποτιμήσαμε τον αριθμό των αμάχων στη Φαλούτζα», είπε η Γκράντε, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεταξύ των 80.000 και 90.000 παρά το γεγονός ότι 20.000 άμαχοι έχουν κατορθώσει να εγκαταλείψουν τις ζώνες που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

«Κάποιοι από αυτούς δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Ξέρουμε ότι περισσότεροι από 10 πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό», είπε, προσθέτοντας ότι κάποια παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη φυγή τους.

Ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση για την απελευθέρωση της Φαλούτζα πριν 16 ημέρες, όμως οι αντάρτες του ISIS που είναι οχυρωμένοι στην πόλη προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Παρά την αντίσταση όμως, σύμφωνα με τις ιρακινές Αρχές, οι ελίτ αντιτρομοκρατικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού κατόρθωσαν να εισέλθουν στο νότιο προάστιο Σουχάντα Τετάρτη. Το νότιο άκρο της Φαλούτζα απέχει λίγο περισσότερο από 1,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η κ. Γκράντε απεύθυνε έκκληση να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Ιράκ λέγοντας ότι έχει καλυφθεί μόνο το 30% από τα 860 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται.

«Απλούστατα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο αν δεν λάβουμε χρηματοδότηση. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επενδύει τόσα πολλά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεχνάει τα θύματα», κατέληξε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top