Ελλάδα

Επιφυλάξεις από τον νομικό κόσμο για την ρύθμιση Παρασκευόπουλου

424A35E15BA400D485A862A536D02B03.jpg

Διαβάστε το επίμαχο άρθρο του Ποινικού Κώδικα

Επιφυλάξεις εκφράζει μέρος του νομικού κόσμου για τις ρυθμίσεις Παρασκευόπουλου για το αξιόποινο.

Ο υπουργός
Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή νομοτεχνικές ρυθμίσεις με τις οποίες μπλοκάρεται η άρση του αξιοποίνου που επέφερε η χθεσινή (Τρίτη) δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ που είχε ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παρασκευόπουλος «οι παραβάτες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ενδιάμεσης χρονικά ευνοϊκότερης ρύθμισης». Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γι’ αυτούς η ασυλία που προσφέρει η δημοσιευθείσα ρύθμιση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα.

Κορυφαίοι νομικοί, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξαν ότι δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσει η Βουλή, αλλά πως θα ερμηνεύσουν το νόμο τα δικαστήρια.

Άρθρο 2

1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.
2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top