Πολιτική

Επίσκεψη στήριξης της Ελλάδας από Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

550_334_428698.jpg

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προηγουμένως θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το απόγευμα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Η επίσκεψη Γιούνκερ, η οποία πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και το πράσινο φως από τους εταίρους για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, σηματοδοτεί, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ομαλότητας και ότι το Grexit πέρασε μια για πάντα στον κάλαθο της ιστορίας.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η επίσκεψη, που γίνεται σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη για τα ευρωπαϊκά δρώμενα περίοδο, καθώς την Πέμπτη πραγματοποιείται το εξαιρετικά κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, έχει ως κύριο στόχο να στηρίξει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.

Δείγματα γραφής για τις προτεραιότητες του έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν με συνέντευξή του στο Euronews τη Δευτέρα, όπου απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit λέγοντας ότι «η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς της Ελλάδα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ίδιος έδωσε σκληρή μάχη ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως «από το καλοκαίρι του 2015 κανένας δεν μιλάει στα σοβαρά για Grexit».

Στήριξη ωστόσο παρείχε στη χώρα μας ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και στο προσφυγικό ζήτημα όπου υπογράμμισε ότι θα «πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες του μετώπου, όπως η Ελλάδα, όσο περισσότερο μπορούμε».

Στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθούν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων εν όψει και της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο αλλά και το ζήτημα του χρέους.

Αυτό που θέλει η Αθήνα από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικότερα είναι στήριξη στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων ώστε να αποτραπεί η πλήρης ανατροπή του υφιστάμενου πλαισίου, όπως ζητάει το ΔΝΤ αλλά και για την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, και να ζητήσει να δρομολογηθούν τα συμφωνημένα βήματα. Ένα σημαντικό ζήτημα για την Αθήνα είναι οι ξένες επενδύσεις αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να διατεθούν στη χώρα μας.

Άλλωστε αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει απόψε στη Γ.Σ του ΣΕΒ, θα στείλει μήνυμα επανεκκίνησης και βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που θα απευθύνεται κυρίως σε ξένους επενδυτές.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τέλος αναμένεται να βρεθούν το προσφυγικό, η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ/Τουρκίας και οι σχέσεις με την Τουρκία καθώς και το βρετανικό δημοψήφισμα, όπου η Κομισιόν ήδη έχει επεξεργαστεί σενάρια επόμενης μέρας σε περίπτωση που θα υπερισχύσει το Brexit.

Τριήμερο οικονομίας για χώρα και κυβέρνηση

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top