Πολιτική

Επιστολή Μαριά στη Μογκερίνι για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αγιά Σοφιά

550_334_326599.jpg

Παρέμβαση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας έκανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, για την απαράδεκτη και προκλητική, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση ισλαμικής λειτουργίας εντός της Αγιάς Σοφιάς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στην επείγουσα επιστολή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: «Η Αγία Σοφία αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τον μνημειακό χαρακτήρα της σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι Κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους από το 1935, έτος κατά το οποίο ο Μουσταφά Κεμάλ διέταξε τη μετατροπή της σε μουσείο».

Συνεχίζοντας, ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι η «απόφαση των τουρκικών Αρχών να επιτραπεί η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, αποτελεί ενέργεια προκλητική και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία αλλά και ανά την υφήλιο». Όπως επεσήμανε «είναι η τέταρτη βασιλική της Αγίας Σοφίας που μετατρέπεται σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας τα τελευταία δέκα χρόνια» καθώς «έχουν προηγηθεί η Αγία Σοφία της Βιζύης το 2007, της Νίκαιας το 2011 και της Τραπεζούντας το 2013».

Απευθυνόμενος προς την κ. Μογκερίνι, ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Απέναντι στην καταναγκαστική ισλαμοποίηση μνημειακών χώρων η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας οφείλει να αναλάβει δράση. Σας ζητάμε συνεπώς να καταδικάσετε όποια ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης προσβάλει τις θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας και ιδιαίτερα τους Χριστιανούς καθώς και να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top