Διεθνή

Επίθεση Ομπάμα στον Ντόναλντ Τράμπ

gtsgd.jpg

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος την επόμενη εβδομάδα, όταν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς θα βρεθούν αντιμέτωποι στους προκριματικούς που θα διεξαχθούν την Τρίτη στην Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ. «Νομίζω ότι έγινε μια υγιής συζήτηση στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια εκδήλωσης υποστηρικτών του, που μετέδωσε το PBS.

«Οι ψηφοφόροι θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος», την επόμενη εβδομάδα, εκτίμησε ο Ομπάμα.

Το προβάδισμα σε αριθμό εκλεκτόρων για το Δημοκρατικό Κόμμα έχει η Χίλαρι Κλίντον, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποφασιστικότητα του Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστή από το Βερμόντ, να μην εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος.

Ο Ομπάμα έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους, παρά το γεγονός ότι έχει (πολιτικά) καταγραφεί η προτίμηση κι ο θαυμασμός του για την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, την υποψηφιότητα της οποίας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αντιμετώπισε το 2008. Ο Ομπάμα διόρισε την Κλίντον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ομπάμα κατά Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Έλκχαρτ, στην πολιτεία της Ιντιάνα, ο Ομπάμα επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για την πρόταση του να αποδυναμώσει την υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε η διακυβέρνησή του. Ο Ομπάμα είχε επισκεφτεί την συγκεκριμένη πόλη σε διάστημα τριών εβδομάδων από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ η πόλη ανέκαμψε από την οικονομική κρίση που αντιμέτωπισε.

Οι δηλώσεις του Ομπάμα στο Έλκχαρτ προδιαγράφουν τη λογική των επιχειρημάτων που ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της γενικής προεκλογικής εκστρατείας, κατά του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ομπάδα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, αλλά επιτέθηκε στις πολιτικές προτάσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, με την κριτική του να επικεντρώνεται στην υπόσχεση που έχει δώσει ο Τραμπ για την απενεργοποίηση του νομικού πλαισίου Dodd-Frank αναφορικά με τη λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ.

«Πώς μπορεί κάποιος να λέει ότι εμείς αποδυναμώσαμε τους κανονισμούς λειτουργίας στην Wall Street; Έχουμε ξεχάσει τι έγινε πριν από οκτώ χρόνια; Η προοπτική μιας ψήφου σε κάποιον που θα τους δώσει την ευκαιρία να επαναλάβουν τα ίδια καταστρέφοντας την οικονομία, δεν έχει αντίκρισμα λογικής. Δεν μ’ ενδιαφέρει αν κάποιος είναι Δημοκρατικός, Ρεπουμπλικάνος ή ανερξάρτητος. Γιατί θα κάνατε κάτι τέτοιο;» αναρωτήθηκε με έμφαση ο Ομπάμα.

Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, που αποχωρεί από το Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ενδιαφέρεται άμεσα ο διάδοχος του να είναι Δημοκρατικός, προκειμένου να συνεχίσει τα μέτρα που προώθησε στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η οικονομική ανάκαμψη του Έλκχαρτ

Με την επίσκεψή του στο Έλκχαρτ ο Ομπάμα θέλησε να προβάλει την επιτυχία των πολιτικών που ακολούθησε, έναντι των θέσεων που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η επίσκεψη που είχε κάνει στην πόλη στις αρχές του 2009, είχε πραγματοποιηθεί εν μέσω της μάχης που δινόταν στο Κογκρέσο, προκειμένου να περάσει οικονομικό πακέτο 800 δισ δολαρίων για την ενεργοποίηση του πακέτου οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το Έλκχαρτ είχε ποσοστό ανεργίας 19,6% το 2009, ενώ το ποσοστό αυτό έχει σήμερα μειωθεί στο 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην Ιντιάνα Μάικ Πενς δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακάμψει ανεξάρτητα από τις πολιτικές που εφάρμοσε ο Ομπάμα. «Νομίζω ότι οι κάτοικοι του Έλκχαρτ επανέφεραν την οικονομία σε θετικό επίπεδο, παρά τα βάρη από την αύξηση των φόρων, αλλά και τη σφοδρά κανονιστική συμπεριφορά της Ουάσιγκτον απέναντί τους», υποστήριξε ο κυβερνήτης σε κείμενό του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Elkhart Truth».

Ο Ομπάμα έχει τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων από τους δύο υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ έχει ξεκάθαρα αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει όποιον αναδειχτεί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.«Η βασική ιστορία που οι Ρεπουμπλικάνοι μας λένε για την οικονομία, δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα. Απλά τα πράγματα δε γίνονται έτσι», δήλωσε ο Ομπάμα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, στο τοπικό γυμνάσιο.

Επιλογή σιωπής για την Κλίντον

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που είχε εγκαταστήσει και συντηρούσε τεχνικά το σύστημα διαχείρισης των προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον θα επικαλεστεί την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων του, και θ’ αρνηθεί ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της ανοιχτής ακρόασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Hill».

Ο Μπράιαν Παγκλιάνο θ’ αρνηθεί ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις της συντηρητικής ομάδας νομικών ζητημάτων Judicial Watch στη διάρκεια κατάθεσης του που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ανέφεραν σε αίτηση τους οι δικηγόροι του χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Τραμπ και το τουρνουά γκολφ Doral

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ειδικών θερέτρων γκολφ και στρέφεται κατά του Μεξικού στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μια ισχυρή απογοήτευση από την αναφερόμενη χώρα, καθώς έχασε τη διοργάνωση σημαντικού τουρνουά γκολφ που διοργάνωσε παραδοσιακά στις εγκαταστάσεις του στο Μαϊάμι. Ο διοργανωτής PGA Tour ανακοίνωσε ότι το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό.

Παρά το γεγονός ότι ο διοργανωτής υποστήριξε ότι η απόφαση δεν ήταν πολιτική, ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η απόφαση αυτή ακολουθεί τις αποφάσεις αμερικανικών εταιριών να μεταφέρουν τις δραστηριότητές του στο Μεξικό. «H PGA Tour βάζει το κέρδος πάνω από τις δουλειές χιλιάδων Αμερικανών, εκατομμυρίων δολαρίων σε εισόδημα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις χορηγίες χιλιάδων οπαδών του γκολφ, που το έχουν κάνει ετήσια παράδοση. Η απόφαση αυτή ενσωματώνει τον κεντρικό λόγο για τον οποίο επιδιώκω την εκλογή μου στην προεδρία των ΗΠΑ», τόνισε ο Τραμπ.

Η PGA δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γκολφ θα μετακινηθεί από τις εγκαταστάσεις του Τραμπ, σε εγκαταστάσεις στην πόλη του Μεξικού, με χορηγία του ομίλου επιχειρήσεων Grupo Salinas.

Ο επιθεωρητής της PGA Τιμ Φίντσεμ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η απόφαση αυτή ήταν απαραίτητη «όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δε μπορούσαμε να υποστηρίξουμε οικονομικά τη διοργάνωση. Αναφορικά με το άθλημα του γκολφ, δεν έχουμε κάποιο θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Από πολιτική άποψη, είμαστε ουδέτεροι. Η διοργάνωσή μας δεν έχει αναμειχθεί ποτέ σε προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Φίντσεμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντάμπλιν του Οχάιο.

Τη χορηγία του τίτλου των αγώνων είχε η Cadillac, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής διοργάνωσης. Η Cadillac δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει. Από την πλευρά του, ο γιος του Τραμπ Έρικ δήλωσε ότι η Cadillac ήταν διαθέσιμη να συνεχίσει. «Η Cadillac είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συνεχίσει ως χωρηγός του τίτλου για το πρωτάθλημα. Μπορώ επίσης να πω ότι η Cadillac είναι μια φανταστική εταιρία και ένας μακρόχρονος συνεργάτης των επιχειρήσεων Τραμπ, ενώ έχουμε μια άψογη επιχειρηματική σχέση».

Το αναφερόμενο τουρνουά γκολφ (Doral Tournament) είναι από τις μεγαλύτερες ετήσιες διοργάνωσεις γκολφ, συγκεντρώνοντας παίκτες από ολόκληρο τον κόσμο, με έπαθλο έξι εκατ δολαρίων, ενώ διοργανώνεται από το 1962.

Πολιτική κατά των προσωπικών επιθέσεων

Οι δηλώσεις Ομπάμα δείχνουν την αποφασιστικότητά του να έχει ενεργό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα των γενικών προεδρικών εκλογών, αμέσως μόλις επιλεγεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα. Παράλληλα, έχουν χαρακτήρα «προθέρμανσης» έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ομπάμα μπορεί να μεταφέρει το πεδίο βαρύτητας της κριτικής του προεκλογικού αγώνα στα ζητήματα πολιτικής, όπως η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Με την τακτική αυτή, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κλείσουν το κενό στρατηγικής έναντι του Τραμπ που έχει η Χίλαρι Κλίντον, αποκρούοντας τις προσωπικές επιθέσεις που επιλέγει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κι αναγκάζοντάς τον να κινηθεί στο πεδίο των πολιτικών επιλογών του.

Η υπόθεση με τη μεταφορά του τουρνουά γκολφ στο Μεξικό έχει συμβολικό, αλλά και οικονομικό, κόστος για το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και για τον ίδιο. Σε πολιτικό επίπεδο, τον φέρνει αντιμέτωπο με τις δηλώσεις του κατά των Μεξικανών και των μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τον ότι θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει ως ψηφοφόρους. Έτσι, αναγκάζεται να λάβει θέση άμυνας και να τονίσει τον κεντρικό λόγο συμμετοχής του στην προεδρική κούρσα. Σε προσωπικό επίπεδο, έχει οικονομικό κόστος για τα έσοδα των επιχείρησεών του, από τη μόνιμη απώλεια του τουρνουά γκολφ στις εγκαταστάσεις Τραμπ.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top