Ελλάδα

Έρχονται μη πιστοποιημένοι διασώστες στο ΕΚΑΒ, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Με εξώδικη πρόσκληση και κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ενεργοποίησης των διατάξεων του ν. 4368/2016 και της σχετικής απόφασης της Διοίκησης του ΕΚΑΒ που ενεργοποιεί τη  χορήγηση άδειας διασώστη σε μη πιστοποιημένους οδηγούς με ταχύρρυθμη εκπαίδευση.
 
Πρόκειται για την απόφαση της 25ης Απριλίου στην οποία μειοψήφισαν ο Διασώστης – εκπρόσωπος εργαζομένων, ο εκπρόσωπος των ιατρών ΕΚΑΒ και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη  στελέχωση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με οποιονδήποτε που κατέχει δίπλωμα οδήγησης δημοσίου οχήματος.
 
«Τόσο ο νόμος 4368/2016 όσο και η απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν το πραγματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγω της μη στελέχωσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όσο και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρων απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ , οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και στην μετέπειτα διακομιδή του με ασθενοφόρο» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
 
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «η πολιτεία αντί να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης πανελλαδικά προσπαθεί με επικίνδυνους και πρόχειρους χειρισμούς να στελεχώσει ασθενοφόρα των Κ.Υ. και του ΕΚΑΒ με οδηγούς από το Π.Σ., οδηγούς Δήμων και όποιον άλλον μπορεί να οδηγήσει δημόσιο όχημα με μόνη εκπαίδευση ένα σεμινάριο  6 ωρών το οποίο δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά».
 
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. υπαγόμενα στον συντονισμό του ΕΚΑΒ και εντασσόμενα στο έργο του, επιτελούν την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Περίθαλψη που ασφαλώς δεν περιορίζεται στην οδήγηση ενός οχήματος ούτε απλά στη διακομιδή των ασθενών, αλλά περιλαμβάνει ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών  και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής.
 
«Είναι αδιανόητο και έξω από κάθε νομιμότητα η ανάθεση στους εργαζόμενους του Π.Σ. καθηκόντων ξένων και αλλότριων από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα όπως αυτά ορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της υπηρεσίας τους και εκτός των διατάξεων που καθορίζει το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων» καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top