Οικονομία

Έτοιμη η ΕΚΤ να παράσχει νέα ρευστότητα μετά το Brexit

ecb-735x452.jpg

Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ΕΚΤ.

Πτώση των τιμών του πετρελαίου, αυξήθηκε η τιμή του χρυσού

Στο μεταξύ, ο χρυσός σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού κατρακυλούν, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα κλόνισε τις αγορές πρώτων υλών, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις των πιο ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού και σε αγορές των στοιχείων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Η στερλίνα υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση ιστορικά, βουλιάζοντας πάνω από 10% έναντι του δολαρίου στα επίπεδα του 1985, λόγω των φόβων ότι το Brexit θα πλήξει τις επενδύσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η τρέχουσα τιμή του χρυσού αυξανόταν πριν λίγο κατά 4% στα 1.313 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας αυξηθεί νωρίτερα έως και 8,2% στα 1.358,2 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο χρυσός είχε αυξηθεί σχεδόν 11%. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο πάνω από 4% στα 49,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη μείωση σημείωνε και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 48 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του χαλκού υποχωρούσε 3% στην αγορά του Λονδίνου, στις 4.637,50 δολάρια ανά τόνο.

Με την παγκόσμια οικονομία να είναι πιθανόν να υποστεί πλήγμα , η ζήτηση για πρώτες ύλες – από το πετρέλαιο έως τον χαλκό – μπορεί να μειωθεί, ωθώντας τις τιμές και πάλι καθοδικά μετά την άνοδο που σημείωσαν πολλές από αυτές τις περασμένες εβδομάδες

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top