Διεθνή

Έτοιμος να κάνει ένα βήμα προς την Ευρώπη δήλωσε ο Πούτιν

gf-735x459.jpg

Η Ρωσία είναι «έτοιμη να κάνει ένα βήμα» προς τους Ευρωπαίους, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν είναι «εκδικητικός» έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων με τους Ευρωπαίους.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους μιλούσε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επίσημα τις κυρώσεις που της επέβαλε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

«Θυμόμαστε τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε την κατάρρευση (των σχέσεών μας), τα προβλήματα, τις κυρώσεις», είπε.

«Όμως, όπως λέμε στη χώρα μας, δεν είμαστε εκδικητικοί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι αυτό «δεν μπορεί να είναι, εννοείται, μόνο από τη μία κατεύθυνση».

Ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε κυρίως τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ξένους επενδυτές, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις».

«Η Ε.Ε., παρά τα προβλήματα που γνώρισαν οι σχέσεις μας, παραμένει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος-κλειδί για τη Ρωσία», υπογράμμισε. «Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας, στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη πως συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως το πιο σημαντικό πράγμα για τη Συρία δεν είναι να αποκτήσει ο Άσαντ τον έλεγχο του εδάφους, αλλά να αποκατασταθεί η συνολική εμπιστοσύνη στις αρχές.

Ο Πούτιν είπε πως η κατάρρευση της Συρίας είναι αναπόφευκτη, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top