Οικονομία

Eurostat: Πανάκριβο το «καλάθι της νοικοκυράς» στον ευρωπαϊκό Βορρά – Τι ισχύει για Ελλάδα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Σαφείς διαφορές και μάλιστα μεγάλης κλίμακας εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα επίπεδα τιμών για το «καλάθι της νοικοκυράς» σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εξέτασε το επίπεδο τιμών ενός συγκεκριμένου καλαθιού προϊόντων στο οποίο περιλαμβάνονται τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αναφορικά με το 2015, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στις βόρειες χώρες οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα.

Βάσει των στοιχείων οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο.

Όσο για τις φθηνότερες χώρες σε αυτές περιλαμβάνονται Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%).

eurostat1.png

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 38 χώρες, ενώ αφορά περισσότερα από 440 προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και βάσει στοιχείων που αποτυπώνονται σε επισυναπτόμενο πίνακα της Eurostat, το επίπεδο τιμών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά βρίσκεται στο 103% του μέσου κοινοτικού όρου, σε ψωμί και δημητριακά στο 114%, σε κρέας στο 88%, σε αυγά, τυρί και γάλα στο 131% (ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. στη συγκεκριμένη κατηγορία) σε αλκοολούχα ποτά στο 117% και σε καπνικά προϊόντα στο 76%.

nikos.PNG

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top