Ελλάδα

Εύσημα στον ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Υγείας

pedy.medium.jpg

Οριστικό τέλος σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τον ΕΟΠΥΥ, από την ίδρυσή του, βάζει η διοίκηση του Οργανισμού με την νέα διαδικασία ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης υποβολών των παρόχων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγχαίρει τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ για τον «επιτυχή σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σύνθετου σχεδίου» που βελτιώνει τη λειτουργία ολόκληρης της αλυσίδας παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών.

«Κόπηκαν γόρδιοι δεσμοί και ξεπεράστηκαν δυσλειτουργίες ετών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και προστίθεται ότι με τη συγκεκριμένη δράση, επιλύθηκε ένα πρόβλημα ιδιαίτερα περίπλοκο, «που καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν είχε τολμήσει να το αγγίξει ολοκληρωμένα», δηλαδή να δώσει λύση στην διαδικασία εκκαθάρισης των νέων υποβολών των παρόχων και ταυτόχρονα να διαχειριστεί με επιτυχία το τεράστιο θέμα των παρελθοντικών, «παλαιών» υποβολών που συσσωρεύονταν και λίμναζαν ως μη διαχειρίσιμα αρχεία (τόνοι χαρτιού τοποθετημένων σε κούτες), στις αποθήκες του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι «η ελλιπής προσπάθεια» που έγινε αναφορικά με την εκκαθάριση των παλαιών υποβολών (έτους 2013) από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (το 2014) δεν ολοκληρώθηκε. «Η έλλειψη αποτελεσματικής παρέμβασης και η σχεδόν παντελής έλλειψη δράσης, υπονόμευε την αξιοπιστία του ΕΟΠΥΥ και ανατροφοδοτούσε το πρόβλημα έως σήμερα».

Το σύστημα εκκαθάρισης υποβολών των παρόχων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είχε αφεθεί στην τύχη του και οι πάροχοι λάμβαναν το 90% των απαιτήσεών τους με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, χωρίς τον οποιοδήποτε ουσιαστικό έλεγχο δηλαδή, ενώ για το υπόλοιπο 10% ανέμεναν την τελική εκκαθάριση, η οποία όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν.

Το υπουργείο Υγείας, τονίζεται στην ανακοίνωση, «στο πλαίσιο υλοποίησης ενός συγκροτημένου σχεδίου στήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, ενισχύει και επικροτεί την επιτυχή ενεργοποίηση αποτελεσματικών, πρωτοποριακών δράσεων, που παρέχουν οφέλη στο σύνολο των πολιτών της χώρας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top